Каде цените се пониски: Во Македонија или Германија?

Најверојатно секој од нас барем еднаш посакал да ги сподери цените во Македонија со цените во европските држави. Иако најголем дел од луѓето веруваат дека „Европа е скапа“ очигледно ова може да значи само за одредени производи, а доколку се земе во предвид нивниот стандард работите се поинакви. Овој пат за споредба е земена Германија.

Врв на теориите на заговор во Македонија и вистината позади оваа манипулацијата

Ова е една од многуте вакви слики која кружи по социјалните мрежи. Секој има право да верува во што сака, но ако имате нејаснотии, истражете понатаму и ако откриете лага како во случајов, значи дека некој има некакви други намери со креирање вакви вести. Нашето мало истражување е под сликата! Инаку се работи за вистинска

Вработен во зоолошка градина од отворен тип спасува срничка од огромна змија

Во зоолошката градина Као Кео во Тајланд нема кафези и мрежи туку животните слободно си шетаат каде ќе посакаат. Срничката одбрача погрешно место за шетање, но за среќа, чуварот стигна на време. Зоолошката градина се протега на 2000 хектари земја и има околу 8000 животни од дури 300 различни видови. Змијата на видеото е боа

Автономниот камион на Волво, Вера ја доби својата прва работна задача

Бројот на производи кои се носат низ земјите во светот постојано се зголемува и поради ова секогаш постои потреба на пазарот за камионџии. На оваа професија ѝ се заканува Вера, автономниот камион на Волво. Камионот, односно платформата за возење наречена Вера, нема простор каде што би можел да се смести возач. Само мозок, мотор, батерии

Научник, нобеловец, објаснува зошто карантинот за време на COVID можеби ќе нѐ чини повеќе животи, отколку што ќе спаси

Професорот на Медицинскиот факултет Стенфорд Мајкл Левит, кој ја доби Нобеловата награда за хемија во 2013 година, вели дека строгите мерки за заклучување, наметнати за борба против пандемијата на коронавирус, може да чинат повеќе животи отколку што спасија. „Мислам дека заклучувањето не спаси животи. Мислам дека може да чини животи. Можеби спаси неколку животи од

10 двојни стандарди со кои се соочуваат жените на секој агол

Двојните стандарди се вечна причина за човечкото страдање. На пример, студиите покажаа дека, поради родовата нееднаквост на финансискиот пазар, мажите имаат повеќе предности од жените. Времето минува, но предрасудите во главите на многумина очигледно нема да бидат искоренети. 1. Постои двојно мислење во општеството за козметиката. Откако луѓето ќе видат жена што носи шминка, веднаш

12 секојдневни грешки кои залудно ги трошат вашите тешко заработени пари

Постојано читате на интернет статии од типот „Како да заработите милиони од вашиот дом/кревет/лаптоп“. Секако парите не паѓаат од небото, но со совесно трошење на истите ќе можете да си дозволите пристоен живот. Логично е дека апсолутно сите сакаат да бидат финансиски независни, но не секој е подготвен да направи нешто за ова. Но, само

Овие жени ги замолиле своите „посилни половини“ да ги нашминкаат, како што сакаат тие и еве ги резултатите

Мажите често велат дека жените им се „поубави природни“, но да бидеме искрени и тие сакаат кога нивната сакана ќе му даде сјај на своето лице, барем со малку шминка. Но, каква шминка всушност сакаат тие? Една жена решила да направи проект во кој сопрузите и момчињата ќе можат да ги нашминкаат своите понежни половини

Вјеличка: Рудникот за сол кој изгледа како магичен замок и ги остава луѓето без здив

Во секоја кујна има најмалку едно пакување кујнска сол. Ова е толку задолжителен зачин, што веќе е досадно да се споменува. Ретко на кој солта му е интересна, но во одредени ситуации и не е така. Рудникот за сол, Вјеличка, во близина на Краков, Полска, докажува дека солта може да биде и ремек-дело. Рудникот за