Јапонец го збуни светот со една „лесна“ загатка која вклучува нож, луѓе и јаболка

Не толку одамна, научници од Здружението за научни истражувања „Макс Планк“ можеше да докаже дека менталното тренирање не дозволува сивата материја на нашиот мозок да се опушти во текот на животот. Благодарение на ова откритие, модерната програма за развој на мозокот NeuroNation, полноправен симулатор за човечки ментални способности, започна да добива на интензитет.

На Интернет, покрај живописни фотографии и смешни мемиња можете да најдете и многу загатки и гатанки кои можат да ги збунат дури и вистинските научници.

Една од овие задачи ја објави на Твитер корисник од Јапонија со прекар омахуко.

3 луѓе сакаат еднакво да поделат 2 јаболка меѓу себе. Но, тие имаат само 1 нож, кој според условите на проблемот, можат да го искористат само 1 пат. Што треба да се направи така што секоја личност ќе добие еднаков дел од јаболката?

Решението е подолу!

Правилно решение

За да се реши загатката потребно е јаболката да се стават во одредена позиција на масата, едно до друго и со еден потег ножот да ги засече и двете јаболка на 3 еднакви делови. Тоа е прикажано на сликата! Секое од јаболката да биде поделено во однос 2:1, а секој од тројцата да добие по 2 третини јаболко.