10 начини како да проверите колку е добра храната која ја јадете

Ние јадеме производи како јајца, овошје и леб скоро секој ден, но можеби не избираме производи со добар квалитет. Интересно пакување и ветувачки пароли можат да ни го одвлечат вниманието од вистинскиот производ.

Подобро е да знаете неколку трикови за тоа како да го добиете најдоброто од маркетите, бидејќи нашето здравје зависи од тоа. Овие неколку совети можат да ви помогнат да купувате и да ја проверите вашата храна како вистински нутриционист.

1. Јајцата не треба да бидат прашкасти

Секој пат пред да купите јајца, отворете ја кутијата и направете визуелен преглед. Слабиот изглед на јајцата може да укаже на присуство на бактерии. Ако јајцата прашкасти, тоа може да укаже на мувла.

2. Одредете го датумот на пакувањето и датумот на истекување

Понекогаш за датум на амбалажа, тие го користат јулијанскиот календар, па затоа покажува хронолошки број како 211 или 361. Ако видите само еден датум на производ, најверојатно е датум на истекување, па пронајдете уште еден збир на броеви од јулијанскиот календар ако сакате да дознаете кога е произведена храната.

3. Не обрнувајте внимание на фразите како „без маснотии“ или „целосно природно“ на пакувањето

Убаво е да се верува. Честопати гледаме ветувачки фрази. Но, во реалноста, може да биде трик за да ја набавите конкретно оваа храна. Производите сè уште можат да содржат конзерванси, висока фруктоза и натриум. Проверете ги овие состојки на етикетите.

4. Игнорирајте привлечни бои на пакувањето со храна

Излезе дека бојата на производот може да влијае на нашата перцепција за тоа. На пример, ако е зелено, поверојатно е да мислиме дека е органски. Обидете се да ги игнорирате боите и да се концентрирате на состојките. Ако видите список на додадени вкусови и конзерванси, шансите тој да биде органски е помалку веројатни.

5. Не е доволно да се види „цели зрна“ напишано на пакување леб

Бидете сигурни дека вашиот леб е 100% интегрална пченица или 100% цели зрна. Зрната можат едноставно да се рафинираат и повеќето од нив губат 78% од здравите влакна, витамини и минерали за време на процесот на мелење. Може да бидете сигурни дека најздравиот леб ќе биде кога ќе го замесите сами.

6. Ако на пакувањето пишува дека „нема додаден шеќер“, сепак може да има природен шеќер

Кога избираме сок, сакаме да гледаме на пакетот „без додаден шеќер“, но не ги проверуваме информациите на задната страна. И ова може да ви донесе големо изненадување: може да содржи 25-26 грама природен шеќер по чаша. Тоа е многу! Нормалната количина е 77 грама на ден. Значи, ако се обидувате да одржите здрава исхрана и да не претерате дози на шеќер, не обрнувајте внимание на формулацијата „без шеќер“.

7. Проверете ја текстурата на говедско месо пред да го купите

Постојат неколку чекори за да се најде добро парче говедско месо:

Прво, испитате ја бојата. Свежото говедско месо треба да содржи кремасти бели ленти од масти. Не плашете се да побарате месарот да ви го покаже тоа. Ако има некаква сива или кафеава боја во сечењето, не го земајте.

Говедското месо не треба да биде лепливо. Не гответе го дури и ако бојата и мирисот се добри.

8. Проверете дали кожата на пилешко е транспарентна

Можеби ќе обрнеме внимание на бојата на пилешкото општо, но ја игнорираме состојбата на кожата. Главната работа е дека не треба да биде сива или транспарентна. Ова едноставно значи дека не е свежо и веќе некое време седи во продавницата.

9. Контролирајте ја бојата на краставиците пред да ги купите

Најдобрите краставици се оние што имаат зеленикава или темно зелена боја. Жолтите и белите делови не се добри. Покрај тоа добрата краставица е многу тврда, нема премногу густина и не треба да изгледа суво.

10. Земете банани само ако имаат опашки

Не купувајте банани без опашки само за да заштедите 4 грама. Постојат многу различни бактерии во супермаркетите кои можат да влезат внатре низ оваа дупка.