10 совети за преживување кои навистина ќе ви го спасат животот во тешка ситуација

S.T.O.P. е техника која ја користат професионалци доколку се изгубат во шума или дивината. Техниката значи да се застане, да се размисли, набљудува и планира (stop, think, observe, and plan).

Избегнување на повреда, обезбедување чиста вода и пронаоѓање пат назад кон цивилизацијата, се најчесто главните приоритети. Ајде да погледнеме неколку опасни ситуации и нивни решенија кои еден ден би можеле да ви го спасат животот.

1. Завиткајте пластична кеса околу гранките за да соберете вода

Наоѓањето извор на свежа вода за пиење е приоритет. За среќа, користењето на кондензација за добивање свежа вода е прилично лесно. Со завиткување на кеса околу гранки кои се изложени на сонце, може да имате неограничено снабдување со свежа вода.

2. Завиткајте го телото со хартија од меурчиња и / или лисја за да се загреете

3. Соберете утринска роса со нараквици од трева на глуждот

Оваа техника најчесто ја користат австралиските абориџини кои би оделе на големи растојанија без да носат вода. Тие би формирале топка од исушена трева или дури би ја завиткале околу глуждовите додека оделе пред изгрејсонце за да соберат роса.

4. Спијте во покачен кревет за да избегнете хипотермија

Ако не можете да најдете пештера или друг начин да се заштитите од дожд, мора да бидете сигурни дека да го изолирате вашето тело од студената земја со спиење „на спрат“ за да избегнете хипотермија.

5. Тријте ги рацете со борови игли за да ги намалите каснувањата од комарци

Борово масло, на пример, може да дејствува како препрека за комарците и одредени видови крлежи поради неговиот мирис. Согорувањето на лисја, како што е цитронела, може да ги одврати и инсектите.

6. Глумете мртви кога ќе наидете на големи животни како гризли мечки

Доколку се работи за црна мечка можете да направите да изгледате поголеми и пострашни и да се обидете да возвратите, но кога станува збор за гризли таа е многу помоќна и најдобро е да се соберете и да глумите мртви.

7. Поминете онаму каде што водата е длабока и спора, наместо онаму каде што е плитка и брза

Секогаш можете да фрлите стап за да видите колку е брза струјата, но во случај да имате сомнежи, запомнете дека е подобро да преминете длабока, бавна вода, отколку брза и плитка вода.

8. Изрезбајте мраз во форма на леќа за да запалите оган

Мраз со дебелина од околу 5 см, може да се претвори во леќа за да се создаде пожар со истата техника што сте ја користеле со лупа. Трикот е да се создаде конвексна леќа (потенка околу рабовите и подебела во средина). Потоа измазнете ја површината со рацете за да ја прилагодите ефикасноста на леќата.

9. Соберете влажни лисја за да ги изгорите и да создадете сигнали од чад

10. Користете пепел како средство за дезинфекција за да ги измиете рацете

Доколку треба да се справите со некоја рана или посекотина истријте ги рацете со пепел затоа што тој има слична улога како сапунот.

Бонус: Игнорирајте ги митовите за преживување како што се пиење на урина или дека мовот расте само на север