10 совети за преживување што можат да ви помогнат да ги избегнете ризичните ситуации

Ако сте фатени од брзак треба да се фатите за првиот фиксен предмет, а не да застанете. Овие совети за преживување не се само за најекстремните случаи затоа што дури и одмаглувањето на шофершајбната на вашиот автомобил е важно за да избегнете сериозна сообраќајна несреќа.

Значи, ако сте страствен истражувач или повеќе се гледате како личност за домашна атмосфера важно е да бидете подготвени за секоја ситуација во која се наоѓате.

1. Како да преживеете паѓање од водопад

Земете длабок здив за да се подготвите за и нозете нека ви бидат позиционирани така што тие први ќе одат надолу. Завиткајте ги рацете околу главата со лактот притиснат на носот за да го запечатите од вода, потоа затегнете ги мускулите, спојте ги нозете и цврсто затворете ги устата и очите. Веднаш штом ќе удрите во водата почнете да пливате.

2. Како да преживеете во брзаци

Првин треба да се фатите за било што статично околу вас. Дури и ако водата е доволно плитка, не треба да застанете и да се обидете да одите на брегот, затоа што можеби струјата ќе ве повлече. Прво треба да се обидете да пливате надолу по реката до најблискиот брег.

3. Како да избегате од жив песок

Ставете ја тежината на десната нога и со левата нога, тресете го стапалото за да можете полека да го кренете на површината и да го поставите коленото на врвот на песокот. Со својата тежина сега на левата нога на коленото, тресете ја десната нога потпирајќи се се додека не ја изнесете во позиција на клечење и се ослободите од песокот.

4. Како да направите извор на вода за свежа вода за пиење

Прво пронајдете област со темна или влажна почва, што може да значи дека има вода под земја. Копајте дупка широка скоро еден метар и длабока околу 50см пред да го обложите дното и страните со камење за да не ви се меша нечистотијата со водата.

5. Како да ги одмаглите прозорците на автомобилот

Избришете ја внатрешноста на шофершајбната со преполовен суров компир. Откако ќе се исуши, вашето стакло ќе престане да се замаглува заради скробот.

6. Како да ја испарите храната во дивината

Парената храна е одличен начин да се консумираат хранливи материи, бидејќи тие се зачувани во храната, за разлика од вриење или пржење. Внатрешните прегради на бамбус можат да се користат како начин за парење на храната така што ќе се направат дупки во секој ден и ќе се поклопи на крајот. Ставете вода во долниот оддел и вашата храна во горниот дел. Потоа ќе се создаде пареа во средина, што ќе ја зготви вашата храна.

7. Како да изградите тоалет

Прво ископајте ров кој е длабок 120 сантиметри и широк 5,5 метри и користете дрва или камење со земја за да ги поставите страните и да направите удобна висина за седење. Наредно ставете ги дрвата преку отворот, оставете простор за користење и покријте го со капак. Покријте го простороп помеѓу дрвата со пепел за да ги затнете пукнатините и да ги се ослободите од мувите.

8. Како да направите сапун

Двете состојки што се потребни за сапун се масло и алкали. Маслото може да биде животинско или рибино масло, а алкалите може да се направат од пепел од изгорено дрво или алги. Треба да ја измиете пепелта во вода и да ја исцедите со маслото пред да варите додека не испари целата течност, а потоа оставете ја да се излади.

9. Како да направите замка

Поставете две гранки од страна кои ќе ја држат хоризонталната гранка, хоризонталната гранка врзете ја за дрво. врзете јазол под хоризонталната гранка кој ќе биде начин на кој ќе ја фатите вашата храна. Оваа замка е добра за мали животни, како на пример зајаци.

10. Како да користите рефлектор на топлина

Рефлекторот на топлина близу до оганќе ја насочи топлината назад, како и ќе го придвижи чадот нагоре. Ова може да биде корисно за насочување на топлината во засолниште. Седењето до карпа или дрво со рефлектор на топлина зад огнот значи дека грбот ќе се загрева бидејќи карпата или дрвото делува како втор рефлектор. Доколку нема ваква опција изградете си свој рефлектор од дрвја.