11-годишен скејтбордер стана првата личност која слета за 1080 степени на вертикална рампа

Еден 11-годишен скејтбордер заработи Гинисов рекорд откако стана првиот човек што слета со вртење од 1080 степени на вертикална рампа. Бидејќи училиштата се затворени и во Бразил 11-годишниот ученик редовно патувал во градината на својата баба во Куритиба, каде што неговото семејство има вертикална рампа, чинија и улични терени за тој да вежба.

11-годишниот Гуи Кхуру очигледно ефикасно го искористи карантинот. Кога имал само осум години, Гуи стана најмладиот скејтбордер кој го комплетира пресвртот од 900 степени. Сега, повеќе од две децении откако Тони Хок стана првиот што слета со 900 степени, Гуи стана првиот што слета 1080 на вертикална рампа.

Трикот вклучува комплетирање на три полни вртења во воздухот на врвот на рампата, а откако успешно ги комплетираше, Гии ја сподели снимката на Инстаграм.