8 комплименти кои повеќе личат на навреди кои веднаш треба да ги исфрлиме од речникот

Некои сомнителни комплименти се толку цврсто вметнати во современиот речник што многу луѓе забораваат на нивните двојни значења. Освен тоа, ваквите изјави можат да се однесуваат на сè, почнувајќи од изгледот и завршувајќи со лични достигнувања.

Вреди да се биде внимателен кога се користат комплименти во кои постојат родови стереотипи.

Комплиментите кои изгледаат како лага и содржат прикриено исмејување лесно можат да наштетат.

Треба да се запомни дека жените ги ценат оригиналните комплименти, а исто така сакаат да ги фалат своите деца и внуци.

На пример, глупо е да се каже дека работењето од дома е лесно и не бара многу напор ако некое лице не го искусило овој формат во своја кожа.

Фразите со навестување за прекумерна витка фигура може да бидат не помалку навредливи од исмејувањето на дебелината.

Понекогаш луѓето сакаат да пофалат некого но тоа го прават нетактично.

Комплименти за промени во изгледот може да се толкуваат на два начина. Да претпоставиме кога една девојка ќе и каже на својата пријателка дека нејзината нова боја на коса е освежувачка, можеби ќе помисли дека со претходната изгледала непривлечно.

Да се пофали нечија насмевка е исто така одлична идеја, но не треба да го поттикнувате лицето да ја демонстрира веднаш: може да изгледа несовесно или да не се совпаѓа со неговите чувства.