5 типа на шминка кои можат да кажат за вашиот карактер многу повеќе отколку што мислите

Повеќето девојки имаат свои јасни преференци при изборот на шминка. Некои жени веруваат дека главната работа е природноста, затоа, користат минимална количина на козметика.

Вторите, напротив, сакаат контурирање, вештачки трепки и светли сенки. И третите едноставно не можат да живеат без црвен кармин. И понекогаш овој избор може да каже многу за нас.

Минимална или недостаток на шминка

Според студијата објавена во 2020 година од психолози од Брисел, жените со мала количина шминка на нивните лица, другите ги перцепираат како искрени, нежни и сигурни личности. Но, и покрај фактот дека минимум шминка на лицето предизвикува непознатите да мислат дека оваа личност има благ карактер се верува дека таквите дами поседуваат лидерски квалитети. Оваа шема ја утврди универзитетот во Абертај во Шкотска преку експеримент во кој побара од испитаниците да оценат фотографија од истата жена со силна шминка и без неа.

Мачкини очи

Д-р Адам Ј. Шајнер изјави дека очите исцртани со туш изгледаат поголеми. Поради ова, другите потсвесно ве перцепираат како помлади. Една студија од 2011 година докажа дека луѓето имаат тенденција да ги сметаат жените со туш на очи како попривлечни, симпатични, а исто така да им дадат квалитети како што се лојалност и професионалност.

Интензивна боја на кармин

Професорот за еволутивна психологија и автор на книгата „Размисли што носиш: модна психологија“ Карен Пине објаснува дека кога избирате класичен црвен кармин, автоматски испраќате многу силни, емотивно наполнети сигнали на други луѓе. Бидејќи оваа боја е поврзана со енергија, страст и акција, жената со црвени усни им покажува на другите дека е храбра, самоуверена личност која не сака да се двоуми во донесувањето одлуки.

Богата шминка

Како резултат на компаративната анализа, на која учествуваа 1.000 испитаници, се покажа дека девојките со интензивна шминка на очите не се сметаат за многу компетентни од професионална гледна точка. Испитаниците сметале дека дамите кои применуваат прекумерна количина шминка на нивните лица биле помалку човечни, одговорни и се фокусирале на нивната сексуалност.

Професионална умерена шминка

Според истражувањето спроведено од научниците од универзитетот Харвард во 2011 година, дамите со нежна професионална шминка на нивните лица, од спротивниот пол се сметаат за покомпетентни за нивната работа.

Друга студија од 2006 година, во која учествуваа 152 мажи и 171 жени, покажа дека девојките кои користат шминка изгледаат поздраво и посамоуверено од оние што го запоставуваат шминкањето.