7 трикови кои ќе ви помогнат да ги дешифрирате лагите на лице место

Дури и ако лажеме убедливо, нашето тело кажува сѐ. Говорот на телото најчесто се занемарува затоа што лажговците се фокусираат на зборовите и изразите на лицето.

Психолозите веруваат дека клучот за откривање на лагите се крие во говорот на телото и ако го свртиме вниманието кон тоа, можеме да ја фатиме секоја ситна лага.

1. Следете ги паузите

Едно од најчестите гласни индиции што открива дали некое лице лаже се паузите. Доколку некој често ги прави додека објаснува приказна значи дека смислува што да излаже.

2. Обрнете внимание на времетраењето на емоциите

Обично, реалните емоции траат не повеќе од 5 секунди. Ако некој изразува емоции повеќе од 5 секунди, најверојатно се лажни. Затоа, внимавајте на ова.

3. Внимавајте на лошиот тајминг

Научниците открија дека емоциите секогаш доаѓаат први, а дури потоа следат зборови. Ако некое лице прво каже „Јас сум лут“ и само тогаш може да видите лут израз на лицето, тоа е лага.

4. Проверете за искреноста на емоциите

Вистинските емоции се искрени и не е секогаш лесно да се репродуцираат. Емоцијата е искрена кога не се менува само еден дел од лицето. На пример, ако некое лице се насмевне, не само што нивните усни се движат и брчките треба да се појават и околу очите, а веѓите автоматски ќе одат надолу.

5. Бидете внимателни кон повторувањето

Додека за некои луѓе е едноставно тешко да ги стават своите мисли во зборови, премногу повторување може да значи дека лицето лаже. Ова значи дека лицето сака да ве убеди во нешто.

6. Одговарање со исти зборови или фрази што биле користени во прашањето

Изборот на зборови исто така кажува многу. Ако некое лице ги користи истите фрази што биле користени во прашањето, тие не се чувствуваат доволно слободни и се обидуваат да се држат до она што го кажавте, затоа што се плашат да кажат премногу или да откриете нешто друго.

7. Покривање на лицето или устата

Ова е еден од најчестите знаци кои ги дава телото кога одредена личност се обидува да ве излаже. Ова е психолошки одговор па така доколку го забележите кај некого најверојатно лаже.