8 психолошки причини зошто некој ни изгледа попривлечно

Имаме тенденција да мислиме дека убавината е во окото на гледачот. Но, како што сугерира студијата, тоа не е нужно точно. Всушност, вистината е некаде на средина.

Стандардите за привлечност се, всушност, широко споделени, сепак, нашите лични преференции играат доста голема улога.

1. Зеници

Зениците ја менуваат својата големина како одговор на емоциите, стануваат поголеми кога сме среќни. Некои студии покажаа дека потсвесно сметаме дека луѓето со големи зеници се попривлечни затоа што тоа укажува на нивниот меѓусебен интерес за нас. Во минатото, италијанските жени намерно ги проширувале своите зеници користејќи отровен екстракт од растението беладона, за да изгледаат попривлечни за машките додворувачи.

2. Пропорции на половината

Пропорциите на половината на колковите отсекогаш се сметале за една од најважните карактеристики во изгледот на жената. И како што покажуваат некои истражувања, колку е помал односот половината-колкот, толку попривлечна му е жената на мажот.

3. Симетрија на лицето

Истражувачите потврдија дека ние ги оценуваме симетричните лица како попривлечни од оние со помалку симетрија затоа што нашите визуелни рецептори можат да ги обработуваат многу полесно. Друга причина за ова е тоа што ние биолошки ги поврзуваме симетричните лица со добри гени.

4. Просечност

Како што сугерира студијата, претпочитаме изглед кој изгледа попросечен за нас. И ова може да има различни објаснувања: или ние го поврзуваме со биолошки предности, како што се добри гени, или нашите мозоци едноставно претпочитаат повеќе типични лица.

5. Исхрана

Една мала студија покажува дека преференциите на храна всушност можат да го направат мажот попривлечен за жената. Мирисот на мажите кои неодамна јаделе овошје и зеленчук се сметал за подобар од мажите кои најчесто јаделе храна како леб и тестенини.

6. Глас

Според истражувањето, жените го поврзуваат длабокиот глас на мажите со зрелоста, со што го сметаат за попривлечен.

7. Мирис

Но, ова важи за одреден мирис: оној што се базира на репродуктивни хормони на жените. Како што покажуваат истражувањата, жените се многу попривлечни за мажите во текот на фазата на овулацијата бидејќи нивото на хормоните во ова време е повисоко во средината на циклусот, што укажува на нивната плодност.

8. Вкус

Кога се бакнуваме, разменуваме многу бактерии, и ова, како што покажуваат студиите, има и практично значење. Ни помага да откриеме дали сме добар пар со некоја личност. Така вкусот на некоја личност навистина може да ја направи помалку или повеќе привлечна за нас.