Без шега: Стравот поради кој болниците и хотелите во Хонг Конг бришат цели катови

Во Хонг Конг, парните броеви не се шега. Повеќето жители ќе сторат се што е во нивна моќ да ги зголемат своите шанси за просперитет – дури и ако тоа значи откажување од поволен стан на генијална локација или промена на телефонскиот број.

Најсреќните броеви се потпираат на хомоними. Така, осумките се сметаат за среќни бидејќи  осум на кантонски (баат) и мандарински (ба) звучи слично на богатството (фаат / фа). Шест симболизира флуидност, седум причести и девет имаат конотација на долговечност. Кој може да избере, никогаш нема да избере телефонски број што содржи злобна четворка што е поврзана со смртта – колку повеќе четворки, толку полоша среќа.

Едно време, владата на Хонг Конг размислуваше да им дозволи на мобилните оператори да продаваат достапни комбинации на броеви на аукција по повисока цена, но тие сепак ја отфрлија идејата. Ова, сепак, не ги спречи препродавачите да им угодат на суеверието, дури и ако треба да заобиколат некои закони поради тоа. Така, сопствениците на пожелни комбинации на броеви можат да заработат пари со продажба на нивните СИМ-картички, наводно, бројот 6983 7777 бил продаден за 6800 HKD, или повеќе од 700 евра.

Кога станува збор за барање стан, бројките исто така играат голема улога, ако имаат број четири, ќе биде тешко да се изнајмат по добра цена. Особено жално е 14 што звучи како „сигурно ќе умрете“ или 24 – „лесна смрт“. Апартмани, хотели, канцеларии, па дури и болници во Хонг Конг избегнуваат такви бројки. Тетрафобијата, или стравот од бројот четири, не е измислица. Во многу згради нема катови со број четири,, па така од 39-тиот кат следи 50. Оние кои се принудени да живеат на некој од „четворките“, понекогаш бараат помош од фигурината Туди Гонг, божество кое се чува од негативна енергија и духови.

Фенг шуи, древна кинеска вештина со која енергијата на просторот влијае на изобилството и здравјето во Хонг Конг, е вообичаена практика. Особено откако мајсторите на фенг шуи во Кина останаа без работа откако античката вештина беше прогласена за суеверие кое не е во согласност со политичките верувања. Поради ова, многу мајстори за фенг шуи се преселија во Хонг Конг и со нив се појави необична архитектура. Се верува дека зградите што немаат дупка имаат лош фенг шуи и негативно влијаат врз деловната активност.

Причините зошто жителите на Хонг Конг се суеверни се бараат во традицијата, но исто така и во психологијата.

„Суеверните ритуали им даваат на луѓето чувство на контрола што ги прави да се чувствуваат помалку вознемирени. Исто како религијата, суеверието може да нè утеши. Бидејќи Хонг Конг не е особено религиозно место, луѓето остануваат со наука – или суеверие “, објасни Јан Занг, професор во Хонг Конг и автор на студијата за суеверие.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.