Да се ​​пие или не прашањето е сега: Огнена вода во Албанија која ги лечи „сите болести“

На пат низ Албанија, фотографот Ромео Ибришевиќ застанал во Круја, недалеку од Тирана, каде го дочека навидум обична славина на ѕидот покрај патот. Но, кружат многу приказни за чудесната вода од селото Боризана, а некои од нив сугерираат дека водата богата со нафта лечи сериозни болести.

„Водата навистина гори. И јас ја пробав. Бев навистина жеден “, се смее Ромео и додава дека водата има вкус на керозин.


Очигледно водата порано течела слободно, но денес сопственикот треба да ја пушти чешмата. Ако тој не е тука, неговиот број е напишан на ѕидот.

Се зборува и за измамници кои бараат пари за литар огнена вода, па никој не може со сигурност да ви каже што точно можете да очекувате во Боризана., дури ни како ќе реагира вашето тело на вода што редовно се испраќа преку граница за да лечи рак и други болести.

Медиумите известуваат за студија на Институтот за јавно здравје која сугерира дека керозинот е вештачки додаден во водата и дека таквата вода не може да биде здрава. Меѓутоа, според сопственикот на изворот, во 2003 година доктор пиел од  водата со керозин и на крајот се опоравил од рак, и одлучил да им ја препорача чудесна вода на своите пациенти во Австрија.

Во секој случај, водата во Боризана се пие на ваш сопствен ризик.