Девојче пуштило балон со желба и кога човек од друга држава го пронашол ѝ ја исполнил желбата

Како растеме престануваме да веруваме во Дедо Мраз и магијата од нашиот живот исчезнува.

Децата, со своите невини очи и нивното гледиште за свет што не знае никакви граници помеѓу реалното и магичното, нè учат дека добрината и љубовта можат да направат сѐ да биде возможно.

Се започнало кога балон со желба на него летал илјадници километри, како магија

Амин Аџиев, земјоделец од Карачај-Черкесиа, Русија погледнал кон небото и забележал дека необичен бел предмет се спушта кон него. Тој сфатил дека станува збор за балон со порака прикачена на него. Но, пораката била напишана на јазик кој тој не го разбира. Така Амин решил да ја објави пораката на социјалните мрежи и да побара помош од луѓето за преводот.

Открил дека писмото е напишано на германски јазик, дека е упатено до Дедо Мраз, и дека го потпишало девојче по име Софија која, имала 9 години. Малото девојче, кое живеело во Австрија, му рекла на Дедо Мраз дека сонува да добие фустан како принцеза, шатор во форма на средновековен замок, шамија и хаверборд за Божиќ. Таа го завршила писмото со тоа што побарала „многу љубов кон сите, така што луѓето веќе нема да се расправаат толку многу“.

Така Амин решил да ѝ го исполни сонот

Амин почнал да собира парични средства за да ѝ ги купат сите подароци на Софија. Но, иако брзо ги собрале парите за подароците проблем бил идентитетот на девојчето. Основниот начин за откривање на нејзиниот идентитет и каде се наоѓа бил на балонот, кој имал печат од музејот Оберндорф. Некои луѓе контактирале со ова место, кои ги информирале дека балоните ги пуштиле децата на кои им била задача да пишуваат барања за Божиќ. Така, тие добиле список на учесници, ги нашле имињата на родителите на Софија и се обиделе да контактираат со нив.

Сон што ги надмина границите

Конечно, тие успеаја да стапат во контакт со семејството на девојчето. Тоа беше големо изненадување за Стефан, татко на Софија, кога еден ден доби социјална порака на руски јазик на социјална мрежа. Пораката го информирала дека балонот што го пуштила неговата ќерка пред само неколку денови изненадувачки пристигнал во друга земја, каде што го нашле непознати луѓе и дека биле повеќе од подготвени да ја исполнат желбата на неговата ќерка.

Семејството на Софија придонесе за каузата прифаќајќи ја иницијативата со голема радост. Новиот Дедо Мраз на девојчето успеа да ги набави и да ги испрати нејзините барања на време, па дури и ангажираа актер маскиран како Дедо Мраз да ѝ ги однесе подароците.