Еве како да ја користите матрицата Ајзенхауер за поефикасно да управувате со вашето време

Можеби сте се запрашале зошто не можеме да го купиме времетп во продавницата, како и секој друг производ. Затоа што, понекогаш, дури и ако се разбудите порано од вообичаеното или работите до доцна, некако, списокот за работи кои треба да се завршат не се намалува.

Всушност, може да се случи и спротивното: задачите се акумулираат бидејќи секогаш има нешто ново да се направи. Проверка на е-пошта, завршување извештај за работа, чистење на собата или дури и само перењето алишта во машина станува товар кога сте зафатени. Нормално е да се чувствувате презаситени со толку многу работи што се одвиваат во исто време.

Што е тоа „Ајзенхауерова матрица“?

Тоа е едноставна алатка креирана од Двајт Д. Ајзенхауер која можете да ја користите за да го организирате вашето време на ефикасен начин.

Како функционира?

Прв дел: Да се напрви најпрво

Втор дел: Да се креира распоред

Трет дел: Да се делегира

Четврт дел: Да не се направи

И запомнете: