Еве што се случува со вашето тело кога ќе почнете да пливате само 3 пати неделно

Пливањето може да биде вашиот билет за да имате здраво тело и душа, без оглед на вашата возраст.

Не само што може да ви даде тренинг за целото тело туку исто така им помага на оние кои се справуваат со депресијата, ослободувајќи ги ендорфините кои предизвикуваат позитивни чувства. Но, тоа не е единствената моќ што може да ја донесе оваа активност.

1. Вашите бели дробови ќе работат подобро

Редовното пливање може да биде добар начин за зајакнување на белите дробови. Всушност, студијата ни кажува дека пливањето има предност пред јогата кога станува збор за подобрување на функцијата на белите дробови. Тоа е затоа што пливањето е во состојба да ја зголеми мускулната еластичност на белите дробови и градите.

2. Зглобовите ќе бидат посилни

Бидејќи пливањето поддржува скоро 90% од вашата тежина, тоа е совршен вид вежба за оние со болка во зглобовите предизвикани од артритис, на пример. Ова значи дека редовното пливање може да ви помогне да го намалите ризикот од влошување на артритисот со тоа што ќе им давате на мускулите редовно вежбање и помагате да мускулите околу зглобовите да останат силни.

3. Ќе го зајакне грбот

Ако сте некој кој страда од хронична болка во грбот, како што е ишијас, тогаш пливањето може да ги изгради вашите мускули на грбот и да послужи како олеснување на болката бидејќи тежината се намалува од вашето тело во водата.

4. Ќе согорите калории

Пливањето 3 дена во неделата може да биде фантастичен начин да согорите дополнителни калории, истовремено да ги зајакнете мускулите. Може да согорите 500 калории во 30-минутно пливање, што е всушност двојно повеќе од она што би согориле со пешачење.

5. Вашиот процес на стареење ќе забави

Според една студија, пливањето 3200 до 4500 метри 3 до 5 пати неделно го одложува процесот на стареење, не со години, туку со децении. Студијата вели дека ова делумно се должи на мускулната сила на луѓето кои редовно пливаат, клучен дел од процесот на стареење и падот на физичкото здравје.

6. Вашиот сон ќе биде подобар

Пливањето исто така прави чуда за вашиот ум и спиење. Ова е затоа што е утврдено дека пливањето е една од клучните вежби што помагаат при несоница.