Имал само 6 години кога му се исполнил сонот да однесе чиста вода во Африка, а сега има своја фондација

Водата е фундаментална за животот. Како и да е, според извештајот за напредокот на вода за пиење, канализација и хигиена 2000–2017 од Светската здравствена организација (СЗО) и УНИЦЕФ, на 1 на 3 лица во светот им недостасува вода за пиење, санитарни услуги и соодветни средства за миење раце. За жал, ова не е новост бидејќи земјите со ниски приходи секогаш ја издржаа оваа реалност.

Но, за среќа, има и агенти за промени како Рајан Хреjац, кој кога имал само 6 години, решил да се соочи со проблемот. Оттогаш, тој работи за оние кои имаат потреба од чиста вода и во 2001 година ја основа Фондацијата Рајан, кој обезбедува чиста вода и санитарни решенија за земјите во развој.

Се започнало еден ден во 1998 година, кога Рајан, на час во училиште слушнал од неговиот учител дека некои луѓе одат по часови за да добијат чиста вода за пиење. Овој проблем многу го погодил детето и кога отишол дома разговарал за тоа со родителите.

Почнал да работи домашни работи, за што неговите родители му плаќале 70 долари на квартална основа. Рајан овие пари ги донирал на организации што спроведувале хигиенски решенија за регионите кои се најпогодени од недостаток на вода. По некое време, тој се приближувал до WaterCan, само за да открие дека парите што ги заштедил не биле доволни – само градењето на бунар за вода чини скоро 2.000 американски долари.

Рајан не се откажал, тој продолжил да собира донации и да работи напорно за да ја постигне својата цел. Од денес, Фондацијата Рајан има изградено повеќе од 1.200 проекти за вода во различни земји во развој, благодарение на напорите на мултидисциплинарен тим.

Фондацијата не само што обезбедува санитарии, чиста вода и решенија кои ја прават погодна за човечка потрошувачка, туку исто така се обидува да ги едуцира и да ја подигне свеста за вредноста на водата и добра хигиена во земјите во развој.

Поради оваа причина, тимот на фондацијата вложи напори да постигне и да спроведе активности и проекти во нации како Буркина Фасо, Етиопија, Гана, Гватемала, Гвајана, Хаити, Индија, Кенија, Лесото, Малави, Мексико, Нигерија, Танзанија, Того , Замбија и Зимбабве.