Италијанскиот сликар ги претвора здодевните болнички ѕидови во магично царство за да им помогне на децата да се справат со стравовите

Повеќе од 90% од децата се плашат од болници. Овој проблем станува особено важен ако третманот трае подолго и вклучува многу процедури. И деновите поминати во сивите sидови само ги влошуваат овие стравови.

За да го олесни престојот во болница кај децата, уметникот Силвио Ирили започна проект кој им помага на младите пациенти да се справат со ова тешко искуство.

Уметникот создава шармантни слики кои им помагаат на децата да се борат со стравот

Проектот Ospedali Dipinti е основан во 2012 година. Тој собра обични луѓе и голем број организации што се обидоа да ги направат болничките простории попривлечни за децата. Нивната цел беше да создадат во одделенијата магичен свет кој ќе ја разбуди имагинацијата на децата и ќе им овозможи да фантазираат.

Децата имаат можност да „избегаат“ во светот на бајките

Декорирањето на болничката соба не значи само да ја направите просторијата поубава. Ирили смета дека секоја работа што ја создава треба да комуницира со децата и да им раскаже приказна, така што нивниот третман е повеќе како игра, отколку тест.

Возрасните исто така имаат чувство дека се во друга димензија

Но, работата на Силвио е дизајнирана да им помогне не само на децата, туку и на нивните родители. Огромните слики што ги покриваат ѕидовите, оставаат впечаток кај возрасните дека исто така се нашле во волшебен свет и тоа им дава многу потребна смисла за смиреност.