Изум кој ќе спаси илјадници животи: Специјален излез од висока зграда во случај на пожар или друга катастрофа, кога лифтот не е опција

Изумот е толку едноставен, а генијално смислен, што може да се инсталира на секоја зграда и да се користи во време на катастрофа.

Стариот и искусен британски дизајнер Ерик Хупер, кој е креатор на решението, вели дека до ваква идеја дошол откако многу се изнервирал кога слушнал на вести за пожар во зграда во кој загинале 80 луѓе. Со неговото решение, можеле сите овие луѓе да се спасат за неколку минути, без пожарникари.