Како да одберете вкусна храна во супермаркетот: Водич кој што ни е потребен на сите

Слатка лубеница има кафеаво стебло и ќе најдете свежо пилешко со проверка на датумот на пакување. Дури и ако мислите дека вашата торба за купување е полна со свежи производи, можеби не сте ги искористиле сите свои сетила за да ги изберете најдобрите.

Еве совети кои ќе ви помогнат да го изберете само најдоброто за вас и вашето семејство.

1. Леб

 • Погледнете во етикетата со состојки и побарајте го првиот збор на списокот. Ако тоа е „брашно од цели пченични зрна“, направивте добар избор. Ова брашно ќе ви овозможи повеќе растителни влакна и витамини.
 • Лесно притиснете го лебот. Ако се врати во првобитната форма, ова е висококвалитетен леб. Ако отпечатокот ви остане на лебот, тоа може да биде знак на неправилен процес на печење или дека бил претходно замрзнат. (Секако ова важи под услов лебот да е спакуван)

2. Пилешко

 • Ако има кожа тогаш треба да е посветла од месото внатре. Ако кожата на пилешкото е жолта или светло кафеава не го купувајте.
 • Месото мора да биде цврсто, бело до светло кафеаво, влажно и без крв.
 • Погледнете го датумот на пакување. ако е повеќе од 2 дена во пакувањето оставете го.

3. Лубеница

 • Ако лубеницата има суво, кафеаво стебло, тоа значи дека е зрела и подготвена за јадење.
 • Ако има темно-жолта дамка тогаш лубеницата ќе биде слатка.
 • Чукнете ја лубеницата. Ако добиениот звук е шуплив и тап, тогаш таа е зрела.

4. Домати

 • Кога и да е можно, избегнувајте купување домати во пластични садови. Ова е затоа што не ќе можете да проверите дали тие се свежи и истиот сад може да вклучува парчиња во различни состојби на зреење.
 • Надворешниот слој треба да е мазен и цврст и да има чувство на постојана тежина.
 • Доколку доматите немаат никаков мирис, тогаш не се зрели.

5. Пиперки

 • Првата работа што треба да ја проверите е дали пиперката има интензивна боја без дамки.
 • Тогаш треба да погледнете подолу. Ако има 2 или 3 испакнатини, ќе биде погорчелива отколку да има 4. Спротивно на тоа, пиперките со 4 испакнатини имаат помалку семиња што можат да ги направат попрактични.
 • Проверете ја состојбата на стеблото. Ако е зелено, цврсто и крцкаво, ова е знак на свежина.

6. Банани

 • Проверете го стеблото на групата. Изберете ја групата со зелени до светло жолти стебла. Ако стеблото се претвора во кафена боја, а бананите имаат многу црни дамки, тоа е јасен знак дека групата е премногу зрела.
 • Бананите траат подолго ако тие се чуваат во група наместо одделно. Не избирајте изолирана банана, освен ако не планирате да ја изедете веднаш.

7. Мед

 • Интензитетот на бојата може да варира, но ако медот е нетранспарентен, тоа значи дека е поприроден и помалку преработен.
 • Свеж мед може полесно да се кристализира кога температурите паѓаат.

8. Зелена салата

 • Без оглед на разновидноста на зелена салата, обидете се да проверите дали нема дупки или лисја што се изедени. Исто така, изберете ги оние што немаат кафеави рабови.
 • Треба да има светло или темно зелена боја, но важно е бојата да е прилично изразена.

9. Сирење

 • Парче сирење со широка кора покажува дека не е свежо. На сирењата им е потребна влага за да се развиваат и да останат во добра состојба, така што кората ќе ни каже пред колку време е исечено.
 • Масло на површината укажува на тоа дека сирењето било изложено на повеќе температури.