Како луѓето еволуираа за само 150 години и 7 големи промени во нашите тела

Потеклото и еволуцијата на човечкиот вид се учи во училниците како настан што се случил пред илјадници години. Студијата на овој процес се однесува како да припаѓа на историјата, а не токму како биолошко прашање.

Сметаме дека хоминизацијата, или човечката еволуција, заврши со нашите предци, хомо родесиензис и го игнорираме фактот дека човечкото тело денес, исто така, претрпе прилагодувања во последните години.

1. Зголемување на висината

Постојат докази дека човечката висина се зголемила во последните 200 години. Една студија од научното списание „eLife“ покажа дека и кај мажите и кај жените се смета дека има зголемување на висината во различни земји ширум светот, особено жените од Јужна Кореја и Иранците, кои во просек станале 20,2 см и 16,5 см повисоки.

2. Температура на телото

Додека температурата на планетата се зголемува, температурата на човечкото тело е во опаѓање. Истражувачите од универзитетот Стенфорд потврдија дека мажите од 21 век ја намалиле телесната температура за 1,06 º F, во споредба со податоците од 19 век. Податоците од 1800-тите години покажуваат дека жените исто така забележале намалување од 0,58ºF.

3. Ран пубертет

Момчињата и девојчињата достигнуваат адолесценција порано од децата од пред еден век. Ова се должи на добрата исхрана и здравјето. Според студијата на Универзитетот во Калифорнија, 15% од девојчињата започнуваат со пубертет на 7 години. Пубертетот се проценува на една до 2 години понапреден за разлика од 20-тиот век.

4. Долговечност

Животниот век на човечкото тело се зголеми заради напредокот во санитарната состојба, исхраната, хигиената и други фактори. Во извештајот, објавен од Институтот Санталучи во Шпанија, се предвидува дека долговечноста ќе продолжи да расте сè додека не достигне 120 години до крајот на 21 век. Ако ги споредиме податоците од почетокот на 20 век, според кои само 26,2% од населението преживеало на 65-годишна возраст разликата е голема.

5. Нови делови и органи во човечкото тело

Благодарение на развојот на науката и технологијата, неодамнешните студии објавија претходно непознати делови од телото, меѓу нив е и интерстистиумот. Овој орган, кој предизвика многу полемики кај научниците, е мрежа на шуплини направени од колаген и еластин во сите телесни ткива. Во 2013 година, шестиот окуларен слој беше откриен и во очите. Се нарекува Дуа слој и е дебел само 0,04 инчи.

6. Делови од телото што исчезнале или ќе исчезнат

Во врска со претходната точка, другите делови од човечкото тело дефинитивно ќе исчезнат за неколку години. Некои луѓе веќе се раѓаат без умници, познати и како трети катници. Ова е поради намалувањето на големината на нашите вилици, како резултат на нашата промена во исхраната. Друг пример е палмарис лонус мускул, кој се протега од лактот до зглобот. Неколку луѓе веќе се родени без тоа, бидејќи фундаментално се користел за искачување.

7. Дебелина

Според Светската здравствена организација, дебелината е речиси тројно зголемена од 1975 година. Податоците од 2016 година покажуваат дека повеќе од 1,9 милијарди возрасни лица биле со прекумерна тежина, а меѓу нив, повеќе од 650 милиони биле дебели.