Како живеат најмистериозните луѓе во светот, кои се Јапонци, но воопшто не изгледаат така

Аину се домородни луѓе во Јапонија, но нивните мажи повеќе личат на Лав Толстој отколку на Харуки Мураками, а жените ги украсуваат усните со чудни тетоважи што прави да изгледаат како Џокер. Овие луѓе сакаат мечки и му ја дале на светот самурајска култура. Тие се толку древни што дури и Кинезите се прилично млада етничка група во споредба со нив. И научниците сè уште се занимаваат со тоа од каде потекнуваат Аину.

Аину се појави на јапонските острови, Курилските острови, Сахалин и Камчатка во XIII милениум п.н.е. Во тоа време, сè уште постоеше копнен истмус помеѓу Евроазија и Америка. За споредба: најстарата египетска пирамида е изградена во III милениум п.н.е.

До 19-тиот век, Аину не контактирале или асимилирал со никого и никаде, за разлика од другите етнички групи што се истакнувале со нив во исто време. Затоа, овој народ може да се нарече најстариот во Евроазија. Аину биле во можност да ги преживеат Сумерите, Римјаните и античките Египќани.

Чистокрвните Аину имаат повеќе кавкаски изглед отколку монголски. Само во 19 век Јапонците разбрале дека Аину и Русите се различни народи. Сепак сега Аину наликуваат на Јапонците. Ова е затоа што често биле дискриминирани па правеле мешани бракови.

Научниците сè уште не можат да дадат точен одговор на прашањето за потеклото на Аину. Според една верзија, тие се поврзани со кавкаските народи на Кавказ, според друга – со домородните народи на Сибир. Тие дури сугерираат дека ова е резултат на австралидната раса.

Во корист на „европското“ потекло на Аину, беше дадена сличност со фотографии на постари претставници на оваа етничка група со портрети на Лав Толстој.

Мажите Аину носеле (а некои сѐ уште носат) долга коса и долги брада и никогаш не се бричат.

Патем, овој народ има максимален степен на развој на брадата, таков се наоѓа само кај домородците на Австралија и некои народи од Блискиот исток.

Лицето на жените било украсувано со тетоважи тие почнувле на горниот дел од усната на 6-7 годишна возраст и се развивале со годините. Кога девојката била подготвена за мажење се претварале во насмевка.

Последниот претставник на Аину со тетоважа на лицето, применет според сите правила, почина во 1998 година. Сега можете да запознаете девојки со „насмевки“, но насликани само специјално за културен настан.

Бидејќи Аину се појави на јапонските острови, тие имаат приближно ист круг основни занимања: лов, риболов и собирање. Не се смени за неколку милениуми. Во јапонските пишани извори се споменува дека Аину живеат во пештери во зима, а во лето во гнезда на дрвја.

Археолозите посочуваат дека античките претставници на етничката група ги донеле мечките со себе во Хокаидо.

Јапонците кои пристигнале на островите постепено формирале држава, а Аину продолжувале да живее како племиња, ранувајќи ги поорганизирани соседи. По неколку векови постојани престрелки, јапонските воени единици кои ги чувале нивните северни граници формирале единица што подоцна станала познато како „самурај“.

Патем, самураите ја позајмиле својата техника за борба од Аину. Освен тоа, некои кланови на самураи се со потекло од Аину, на пример, кланот Абе.

Само во 21 век Аину доби можност да го врати својот културен идентитет. Во 2008 година, јапонските власти усвоија резолуција со која овој народ се признава како домородно население на земјата, повикувајќи на прекин на дискриминацијата против оваа група. И во 2019 година, врз основа на резолуцијата, беше донесен соодветниот закон.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.