Кометата која влезе во нашиот Сончев систем има „драматично различен“ состав, кој ги збуни научниците

Станува збор за првата потврдена комета која влезе во нашиот Сончев систем од друг ѕвезден систем, а научниците се збунети од нејзиниот „необичен состав“. Мистериозната комета, наречена 2И / Борисов, прв пат беше забележана на 30.08.2019 година од аматерскиот астроном Генадиј Борисов.

Бидејќи е само вториот познат меѓуѕвезден предмет што некогаш поминал низ нашиот Сончев систем, научниците биле заинтригирани да дознаат нешто повеќе за неговото потекло.

Сега, новите набудувања направени од вселенскиот телескоп на Хабл, НАСА и Големиот милиметарски / субмилиметарски Ареј (АЛМА) на Националната опсерваторија за астрономија на Атакама, откриваат нешто повеќе за изненадувачката хемија на 2И / Борисов.

Според НАСА, 2И / Борисов содржи поголема концентрација на јаглерод моноксид од која било друга комета што се гледа на приближно 200 милиони милји (300 милиони километри) од нашето Сонце. Јаглеродот моноксид е вообичаен во вселената како гас, но ќе се формира како мраз само во најладните услови. Количината на јаглерод моноксид во овој пример сугерира дека 2И / Борисов е формиран во студениот надворешен регион на својот сончев систем или околу ѕвездата значително поладна од нашето Сонце.

Ова ги натерало научниците да сметаат дека кометата можеби се формирала околу помал, поцврст вид ѕвезда позната како црвено џуџе. Сепак, другите видови на sвезди сѐ уште се можни. Друга теорија е дека 2И / Борисов може да биде парче богато со јаглерод моноксид на мала планета.

Овие откритија се објавени во два посебни труда во „Астрономија на природата“, при што двата труда изразуваат изненадување за количината на јаглерод моноксид што е пронајдена во 2И / Борисов. Еден труд дава детали за наодите од глобален тим предводен од Мартин Кординдер и Стефани Милам од Центарот за вселенски летови Годард во Мериленд. Додека другиот труд известува за наодите на Денис Бодивитс и неговите колеги од универзитетот Обарн, Алабама, кои беа во можност да соберат ултравиолетови набудувања на кометата со помош на вселенскиот телескоп Хабл.

Бидејќи 2И / Борисов продолжува по својот пат низ и надвор од Сончевиот систем, астрономите очекуваат дека постојано напредување на технологијата ќе им овозможи да откриваат повеќе меѓуsвездени објекти во иднина.