На дете со Далтонизам, кое не разликувало ниту една боја му дадоа нови очила за прв пат да го види светот во боја

Далтонизам или бојно слепило — неможност за разликување на некои или на сите бои. Обично се смета за слепило на бои.

Моментот е многу емотивен.