Натпреварот за најдобра фотографија од климатските промени дојде до финалето и резултатите се воодушевувачки и тажни во исто време

Апликација за фотографија „Агора“ ги откри 50-те финалисти на својот натпревар #ClimateChange2020 во чест на Денот на планетата Земја.

Намерата зад овој натпревар била да се привлече внимание како климатските промени ја уништија нашата заедничка планета, со застрашувачки импликации врз фауната, флората, екосистемите и се разбира, човечките суштества.

Вкупно 9.789 записи беа доставени до #ClimateChange2020 од фотографи од целиот свет. Од фотографите беше побарано да замислат како нашиот потрошувачки начин на живот влијае врз животната средина и другите видови, како и на луѓето кои живеат во ранливите заедници во светот.

Многу од фотографиите со потесен избор се навистина алармантни, фрлаат светлина врз ужасите на топење на морскиот мраз, зголемувањето на нивото на морето, загадувањето на водата и уништувањето на шумите.

Овие фотографии помогнаа да се подигне круцијалната свест за некои од најтешките проблеми со кои во моментов се соочуваме како еден вид, давајќи прогонувачки поглед на нашата измачена и исплашена планета.

Натпреварот беше лансиран на 27 март на апликацијата за бесплатна употреба, која и аматерските и професионалните фотографи можат да ја користат за да влезат во меѓународни натпревари за фотографија, за да се натпреваруваат и за признавање и за значителни парични награди (од 1.000 до 25.000 $).