Нема потреба од кревети за интензивна нега! Инженерите на Формула 1 и Универзитетскиот колеџ во Лондон развиваат нов уред за спасување пациенти со коронавирус

Инженерите од Формула 1 помогнаа во развој на нов уред за дишење за пациенти со коронавирус.

На тимот на Мерцедес и на академиците на Универзитетскиот колеџ во Лондон им беа потребни само четири дена за да го произведат првиот уред „постојан позитивен притисок на дишните патишта“, од кои 100 сега одат на клинички испитувања во болница во северен Лондон.

Опремата – која турка воздух и кислород во маска за да ги надуе белите дробови на пациентот – е алтернативен третман за луѓето кои се премногу изнемоштени да поминат низ инвазивни процедури за вентилација. Веќе е потпишан како безбеден за медицинска употреба од страна на MHRA и треба да го заврши своето клиничко испитување за да докаже дека им помага на пациентите во болницата од Универзитетскиот колеџ во Лондон до крајот на оваа недела.

Тимот на Mercedes-AMG ја деконструираше постојната машина CPAP – која претходно беше користена за лекување на апнеја на спиење. Тие се подобриле во дизајнот и имаат алатки и опрема за производство на 300 на ден за NHS. Ако другите Ф1 тимови придонесат, тие веруваат дека би можеле да направат 1.000 на ден со само една недела.

„Додека прво ќе бидат тестирани во UCLH, се надеваме дека тие ќе направат вистинска разлика во болниците низ Велика Британија со намалување на побарувачката на персоналот за интензивна нега и креветите, како и ќе им помогнат на пациентите да се опорават без потреба од поинвазивна вентилација.“, вели професорот Мервин Сингер.