Неверојатни советски проекти во градовите северно од арктичкиот круг

Арктикот отсекогаш бил територија од посебен интерес за Советскиот Сојуз. Во 1930-тите развојот на Арктикот се гледал со ист ентузијазам како вселенското истражување во 60-тите -70-тите години.

Лудите проекти беа развиени и пионерите се сметаа за скоро национални херои. Значи, логично продолжување на ова движење беа проектите на градовите на Арктикот, кои би се одликувале по нивната удобност и безбедност.

Каркивчанка

Но, прво требало да се смисли начин да воспостават постојана транспортна врска со тешко достапни области. Така, во 1958 година беше развиено арктичкиот цело-теренско возило Каркивчанка. Наменето за 10 лица и покажува неверојатна издржливост. Машините биле на должност до 2008 година.

Градови на Арктикот

Еден од првите проекти на градот на Арктикот беше проектот на Константин Агафонов во 1960 година. Агафонов предложи да се концентрира целото село во четири големи петкатни згради со кружна форма и да ги поврзе заедно со покриени патеки. Требало во една од зградите да има училиште, спортски центар, административни институции и други институции за услуги. Останатите да имаат добро назначени станови, а зимските градини и места за одење може да се создадат во дворовите, засолнети од ветрот. Кружниот облик на зградите да овозможи подобро да се задржи топлината и да се избегнат силни снежни наноси.

Во исто време, други архитекти – Станислав Одновалов и Маја Цимбал – развиле сличен, но малку покомплициран проект. Тие предлагале изградба на Далечниот Север да се изгради компактен станбен комплекс од неколку катни кули поврзани со прекриени галерии-премини со центар на заедницата лоциран под стаклена геодезиска купола. Проектот вклучувал подигнување на приземјето три метри над нивото на земјата, за да се избегнат снежни таложења.

Архитектот Валентин Танкијан предложи проект за село за четири илјади лица, кој се состои од една зграда во форма на прстен, комбинирајќи куќи, спортски и културни институции, зимска градина, продавници и училишта под нејзиниот покрив.

За жал, проектите на градовите со микроклима никогаш не беа реализирани, а советските градови на Арктикот беа изградени според линијата на типичните советски индустриски градови, иако со некои промени поради климата.

Арктичка Трилистник воена база

Сепак некои од принципите од 60-тите беа применети во познатата арктичка Трилистник воена база изградена во 2007 година.

Академик Ломоносов

Единствената светска нуклеарна станица Академик Ломоносов беше оспособена во 2019 година и во моментов обезбедува енергија на арктичкиот град Певек. Во моментот, станицата претставува зголемен интерес на модерната Русија кон овој регион.