Носталгија: Култни македонски филмови кои вреди повторно да ги гледаме

Кога станува збор за филмовите кај најголемиот дел од нас очите ни се вперени кон Холивуд и големите блокбастери. Сепак македонската кинематографија може да се пофали со квалитетни филмови кои можат да нѐ доведат до солзи од тага или од смеа.

Да се потсетиме на најкултните македонски филмови кои вреди повторно да ги гледаме. Како бонус препорачуваме и неколку македонски филмови кои ја одбележаа 2019 година.

Исправи се, Делфина (1977)

Викенд на мртовци (1988)

Тетовирање (1991)

Пред дождот (1994)

Џипси меџик (1997)

Балкан-кан (2005)

Сенки (2007)

Панкот не е мртов (2011)

Трето Полувреме (2012)

До Балчак (2014)

Бонус:

Господ постои, името ѝ е Петрунија

Медена земја (Документарен филм)

Врба

Ефектот на среќа