Одговори на 10 едноставни прашања кои отсекогаш нѐ интеренсирале

Љубопитноста е мотиватор за луѓето да можат да научат повеќе работи. Покрај тоа, поставувањето прашања предизвикува креативност и иновација. Од таа причина, луѓето треба секогаш да бидат охрабрени да поставуваат прашања за која било можна тема.

Сепак понекогаш за некои прашања сѐ уште има одговор, а некои работи колку и да се едноставни секогаш не ставаат до дилема.

1. Кој ги добива потпирачите за раце на средното седиште?

Нема официјално правило на кого му припаѓаат потпирачите за рака на средното седиште. Сепак, многу експерти за бонтон доаѓаат до истиот заклучок: дека лицето заглавено во средина заслужува контрола над нив и еве зошто.

Лицето кое седи покрај патеката има можност да ги истегне двете нозе додека лицето пред прозорецот има корист да се потпре на него бидејќи ужива во погледот и ја контролира светлината. Но, лицето во средина не е во можност лесно да се движи или да се протега, ниту пак има каде да се потпре.

2. Зошто пластичните шишиња со газирани сокови имаат нерамно дно?

Испакнатините се таму за да ја зголемат силата на шишето. Ова е неопходно затоа што пластичното шише мора да може да го издржи притисокот на гасот во пијалокот. Исто така, тие пијалоци обично се служат разладени, а кога течноста се лади, нејзиниот волумен се менува.

3. Зошто мувите никогаш не можат да го најдат отворениот прозорец?

Мувите имаат сложени очи што им овозможуваат да ги разликуваат светлината и темната боја многу прецизно. Кога шета низ вашата соба, единствената работа што ја бараат е извор на светлина. И покрај тоа што отворениот прозорец е извор на светлина, тој исто така обезбедува проток на воздух од надвор во просторијата. Овој ветер создава атмосфера во која инсектот не е многу заинтересиран да лета, што предизвикува да го избегне вашиот прозорец и да бара друг извор на светлина.

4. Зошто мразот е лизгав?

Мразот се лизга само кога одите на него и е близу до точката на топење. Лизгањето е предизвикано од тркалачки молекули на вода што не можат да се приврзуваат на други молекули на вода на површината. Можете да го споредите со подиум за танц што е покриен со џамлии.

5. Зошто мачките предат?

Повеќето луѓе мислат дека мачките се задоволни бидејќи звукот секогаш се појавува во моментите кога вашата мачка се чини дека ужива да биде миленик. Сепак, откриено е дека предењето има комуникациски и лековити својства. Истражувачите откриле и дека предењето на мачките создава фреквенции што се користат за лекување на болка, едем, рани и диспнеа. Ова исто така може да објасни зошто многу сопственици на мачки се релаксираат кога ги галат своите мачки.

6. Зошто лепакот не се залепува за внатрешноста на шишето?

Повеќето видови лепак има вода како растворувач што го задржува во густа, течна форма во шишето. Само ќе стане леплив кога ќе го исцедите од тубата и ќе го нанесете на површина. Кога е во контакт со околниот воздух, водата присутна во лепилото испарува, со што лепилото се зацврстува.

7. Линиите на зебрата

Одамна постои популарно верување дека зебрите се бели животни со црни ленти. Сепак, излегува дека е спротивно. Оригиналната боја на зебра е црна. Белите ленти се појавуваат дури подоцна, додека ембрионот на зебра се развива во стомакот на мајката, што јасно може да се забележи на сликата погоре, каде што белите ленти на една зебра не се развивале добро.

8. Зошто сокот од портокал има ужасен вкус по миењето на забите?

Пастата за заби ја потиснува можноста за вкус на сладост, што значи дека другите вкусови, како на сокот од портокал, стануваат поизразени. Како резултат на тоа, неговата сладост е потисната додека неговата горчина е подобрена и вашиот вкусен пијалок одеднаш станува горчлив и кисел.