Огромен кит е пронајден во шума и рибарите не знаат како починал

Рибарите во Индонезија останаа збунети откако наидоа на телото на гигантскиот кит како лежи во мочуриште во магрове шума.

Кашалот долг 9,2 метри бил пронајден во близина на селото Тасило, кое се наоѓа во Регент Роте Ндао во покраината Источна Нуса Тенгара во Индонезија. Она што ги збунува рибарите е што китот е пронајден на околу 500 метри од брегот, во шумата.

Рибарите ги известиле властите, а владин тим за заштита на поморскиот свет пристигнал да го земе трупот на животното. Се верува дека животното починало откако претрпело големи повреди. Икрам Сангаџи, портпарол на тимот вели: „Испративме тим, наскоро ни беше кажана локацијата да го собереме телото и да го погребаме за да не се контаминира табелата со вода.“

Китот бил погребан откако била направена голема дупка со багери. Икрам и неговиот тим сѐ уште истражуваат што всушност се случило и како китот дошол до таму. Во 1986 година, Меѓународната комисија за ловење китови (IWC) постави мораториум за трговија со китови. За видот се вели дека сè уште се опоравува и иако тие остануваат класифицирани како загрозени, се верува дека бројот на населението се зголемува.