Професорка на Универзитет во Ливерпул тврди дека сателитот на Јупитер, Европа е дом на „вонземјани слични на октоподи“

Европа одамна е место на шпекулации за развој на животот надвор од Земјата. Со изобилство на ледена ладна вода и распространето производство на кислород, истражувањето на месечината е класифицирано како најголема приоритетна мисија на НАСА од 2013 година.

Моника Грејди, професорка за планетарна и вселенска наука на универзитетот Хоуп, Ливерпул, го повторува ова верување, посочувајќи дека морињата под кората на Европа би можеле да бидат домаќини на морски животински живот сличен на октоподите.

Заедно со Европа, Грејди исто така верува дека би можело да има живот на Марс, иако би бил закопан под површината каде би бил заштитен од сончево зрачење.

Моника вели: „Кога станува збор за изгледите за живот надвор од Земјата, речиси е сигурна трка дека има живот под мразот на Европа. На друго место, ако има живот на Марс, тој ќе биде под површината на планетата. Таму се заштитени од сончево зрачење. И тоа значи дека постои можност мразот да остане во порите на карпите, што може да дејствува како извор на вода. Ако има нешто на Марс, најверојатно ќе бидат многу бактерии. Но, мислам дека имаме подобра шанса да имаме малку повисоки форми на живот на Европа, можеби слични на интелигенцијата на октопод.“

Само минатиот јуни, вселенскиот телескоп Хабл на НАСА забележа натриум хлорид (сол) на површината на Европа. Под замрзната надворешност на морската вода лежат огромни ледени длабочини, многу шпекулирани дека се идеално место за живот.

А што се однесува за животот на планети надвор од нашиот сончев систем Моника вели: „Нашиот сончев систем не е особено посебен планетарен систем, колку што знаеме, и сè уште не сме ги истражувале сите ѕвезди во галаксијата. Но, мислам дека е многу веројатно дека ќе има живот на друго место – и мислам дека е многу веројатно дека ќе биде направен од истите елементи. Луѓето еволуирале од мали крзнени цицачи кои добиле можност да се развиваат затоа што диносаурусите биле убиени од астероиден удар. Тоа веројатно нема да се случи на секоја планета – но барем е можно базирано на статистички аргумени. Дали некогаш ќе можеме да контактираме со вонземски живот е претпоставка, чисто затоа што растојанијата се премногу огромни.“

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.