Пронајдени се остатоци од 22 мрзливци, со големина на слонови во Еквадор

Откриени се фосилизираните остатоци од 22 мрзливци со големина на слонови, кои датираат од леденото време, сочувани во асфалт.

Археолозите го направија големото откритие за време на ископувањето на местото „Танке Лома“ на полуостровот Санта Елена во западен Еквадор. Таму биле пронајдени фосилите на панамерските копнени мрзливци
(Eremotherium laurillardi).

Таму биле пронајдени коски кои припаѓале на 15 возрасни, пет малолетни и две новороденчиња или фетуси од мамутските суштества, кои биле живи пред околу 20 000 години. Во големина слични на слонови, се смета дека мрзовецот тогаш тежел неколку тони и импресивно имал можност да оди на две нозе, за разлика од нивните роднини денес.

Се смета дека фосилите биле толку добро зачувани затоа што биле обложени во асфалт, бидејќи околу нив биле пронајдени уште древни животни, како што е коњ, елен, памфата, слично на армадило и гомфотора слична на слон. Сепак, археолозите не пронајдоа докази дека животните паднале во јама со катран, се заглавиле и умреле таму, според извештаите на локалните медиуми.

Иако е невозможно да се утврди точната причина за смртта едноставно со прегледување на фосилизираните коски, истражувачите веруваат дека смртните случаи може да бидат резултат на суша или болест предизвикана од водата за пиење загадена со сопствените фекалии.