Вашето време на раѓање може да покаже дали сте дневна личност или ноќна птица, според науката

Утринските птици и ноќните бувови имаат различен стил на живеење, различни навики, различни преференции и различно опкружување, посочуваат истражувачите.

Покрај тоа, во некои студии, откриено е дека моментот кога сте родени е всушност „виновен“. Обидете се да се сетите дали беше наутро или навечер затоа што ова може да објасни многу.

Луѓето кои се родени наутро, постигнуваат подобри резултати на утринските тестови

Веќе можеме да бидеме програмирани од нашиот момент на раѓање. Овој заклучок го дадоа психолозите кои тестираа голема група студенти. Оние што биле родени навечер, имале добри резултати доцна попладне и обратно важело за оние кои биле родени наутро.

Вашето време на раѓање може да го постави вашиот биолошки часовник. Природата и квалитетот на светлината што ја гледате кога сте биле родени влијаат на целиот ваш живот. Едноставно кажано, ако сте родени во текот на ноќта кога немало светлина, ова бил почетниот момент на вашата активност. Значи, вие сте само програмирани вака.

Луѓето што се родени предвреме може да бидат под влијание на нивниот момент на раѓање на екстремен начин

Постојат некои луѓе кои имаат тенденција да се разбудат исклучително рано наутро, без разлика на што. Една студија сугерираше дека овие возрасни се родени предвреме. Покрај тоа, беа пронајдени и други интересни факти. Група предвремено родени деца се изучувала додека спиеле во текот на ноќта. Тие имале помалку вкупен сон за околу 45 минути и полош квалитет на одмор во текот на ноќта во споредба со децата кои не биле предвремено родени.

Исто така, истражувачите забележале дека бебињата со мала тежина при раѓање се будат, во просек, 40 минути порано од кој било друг.

Луѓето со различни режими на спиење имаат свои предности и недостатоци

Откриено е дека утринските луѓе се поздрави, генерално, додека „ноќните бувови“ имаат поголема веројатност да страдаат од проблеми со расположението и од депресија. Но, во исто време ноќните птици се покреативни.

Иако несоницата може да биде голем недостаток, некои студии покажаа дека можат да бидат поекстравагантни.