Запознајте ја Ксочи, девојчето кое донесе топла вода во својата заедница со употреба на рециклирани материјали

Кога станува збор за наука, многумина би можеле да бидат во искушение да мислат дека само возрасните можат да постигнат големи работи. Како и да е, има деца со сјајни умови чии идеи би можеле да го свртат светот наопаку на подобро и можеби дури и да ја спасат животната средина.

Таков е случајот на Ксочи Круз, мексиканка која сакаше да им помогне на луѓето со ниски приходи да добијат пристап до топла вода дома. За да се случи ова, таа изгради котел напојуван од соларна енергија со ништо повеќе од рециклирани материјали. Нејзиниот изум имаше толку позитивно влијание низ целата земја што дури и на нешто помалку од 8 години, таа ја освои Наградата од Институт за нуклеарна наука за жени доделена од најпознатиот јавен универзитет во Мексико, Националниот автономен универзитет во Мексико (познат како УНАМ) .

Таа станала научник уште на 4 години

Откако наполнила 4 години Ксочи покажала голем интерес за наука и иновации. Таа започнала со учество во програма наречена Adopt a Talent, која била креирана за промовирање на науката кај најмладите мексикански момчиња и девојчиња преку експериментирање, анализи и истражување. Со други зборови, нејзината главна цел е да ја приближи науката до талентираните млади луѓе ширум земјата, дозволувајќи им да ја користат својата научна генијалност во корист на нивната заедница.

„Топол, утешен туш“ или „baño calientito“, проект со големо позитивно влијание

Сан Кристибал де лас Касас, градот на Ксочи се наоѓа во јужната држава Мексико наречена Чиапас. И покрај тоа што е близу до џунглата, времето на Сан Кристбал е прилично студено во повеќето делови од годината. Сепак, многу луѓе кои живеат во областа немаат пристап до кој било модерен вид систем за греење на вода. Повеќето од нив собираат дрва и ја загреваат водата, а голем дел од нив се капат со ладна вода.

Затоа младиот научник реши да создаде систем што може да се искористи за да се добие топла вода на евтин начин. На овој начин луѓето не би се разболувале од капењето со ладна вода.

„Топол, утешен туш“ има уште една голема предност во однос на системите за греење на огревно дрво. Тоа потенцијално би можело да помогне во зачувувањето на околните шуми на Сан Кристобал, кои во моментов се сечат за да се користат како огревно дрво.

На Ксочи ѝ биле потребни 2 недели да го развие нејзиниот производ, кој е направен од 10 пластични шишиња, 2 метри црева, 2 дрвени штици и 2 кристални врати земени од стар ладилник. Откако го составила нејзиниот татко ѝ помогнал да го стават на нивниот кров. По враќање од училиште, таа се грижела за тестирање на можностите на котелот и водела дневник на температурата на водата.

Среќна ќерка со многу горди родители

За мајката на Ксочи, да види колку нејзиното мало девојче постигнало на толку рана возраст благодарение на упорноста и посветеноста ја прави горда. „Навистина е неверојатно да се види како вашата ќерка е признаена за нејзината работа“, коментира таа за мексиканските медиуми. Без сомнение, вредностите што нејзините родители ги всадија во неа се една од причините за нејзиниот голем успех и покрај тоа, поддршката на нејзиното семејство и помогна да ги постигне своите цели.

Нејзините идни планови и почетокот на ветувачката научна кариера

Откако го создаде својот изум што донесе големо задоволство на неа и на блиските, Ксочи планира да направи нов котел, овој пат со некои надградби за да спречи да протече загреана вода. За да го стори тоа, таа сака да ги замени пластичните шишиња со соларни панели за да види како работи и дали е поефикасен од оригиналниот модел.