Јас се пазам од коронавирусот како од чума, но мојата мачка почна да ме загрижува

Вирусите понекогаш можат да заразат некој вид, но не да предизвикаат болест кај тој вид, ниту да станат преносливи за другите. Не се верува и нема докази дека миленичињата, како што се мачки или кучиња, можат да го пренесат COVID-19 кај луѓето. Повеќе информации за вашите миленици и КОВИД-19 тука.