10 брилијантни јапонски изуми за кои целиот свет тајно сонувал

Дури иако светот не застанува и развива нови гаџети и уреди и ги подобрува старите, сепак Јапонија секогаш ги надминува другите земји со неколку чекори.

И  можеме само да се восхитуваме на инвентивноста, креативноста и имагинацијата на локалните научници, дизајнери и инженери.

1. Блуза со „кенгур-џеб“ во кој можете да си ја сместите мачката

2. Мајонез во облик на парчиња кашкавал

3. USB чешел со ултразвучен навлажнувач

4. Сензор за мерење на отчукувањата на срцето, скенирање на отпечатоци од прсти и вени

5. Станови со вградени удобности за мачки

6. Кревет за љубителите на компјутерски игри

7. Ранец со вграден екран кој свети во темница

8. Робот во форма на куфер кој предупредува за пречки и ќе помогне во креирање на маршутата

9. Маица со вграден систем за ладење

10. Маска за спиење со интегриран аларм