10 детали од германскиот живот што поставуваат само едно прашање: „Зошто така?“

Едно е да се дојде во Германија на одмор и да се забележат неколку особености, а сосема друго е да се живее во една земја и да се открие како се разликува од другите држави во секојдневните ситници што се недостапни за обичен турист.

1. Тоалетите во повеќето германски станови се вградени во ѕидот

Во Германија е вообичаено да се инсталираат тоалети со скриени казанчиња а самите тоалети се монтираат директно во ѕидот, така што под нив останува многу отворен простор. Прво, заштедува простор, и второ, го олеснува чистењето.

2. Бањата обично има прозорец

Повеќето германски станови и куќи немаат климатизација, па дури и вентилација, иако модерните згради обично го имаат второто. Германците го проветруваат станот со отворање на прозорците.

Исто така, бањите немаат систем за вентилација, така што има прозорец. Ова помага да се спречи појавата на мувла во бањата поради големата количина на влага.

3. Во многу куќи, вратите одвнатре можат да се затворат само со клуч

Ако излезете на улица и ја треснете вратата, нема да се вратите без клуч, бидејќи на задниот дел од вратата обично нема рачка што можете да ја завртите. И кога ќе влезете во куќата, можете да ја затворите и отворите вратата одвнатре само со клуч.

4. Стандардниот германски фрижидер е многу помал од нашиот

Освен малиот фрижидер мали се и замрзнувачите во Германија. Многу често фрижидерот е маскиран во шкафчиња. Кога граѓанин на друга земја ќе дојде во Германија, најпрво мисли дека воопшто нема фрижидери.

5. Користат два душека наместо еден на брачен кревет

Странците кои се преселуваат во Германија за постојан престој, најпрво се огорчени, а потоа се заљбуваат во локалниот систем на душеци. Во крајна линија е дека два душека се ставаат на двоен кревет одеднаш: ова им овозможува на секој да спие поудобно. Наместо едно големо ќебе, обично се користат и две мали. И наместо вообичаените правоаголни перници, Германците спијат на огромни квадратни.

6. Кога Германците се селат, тие ја земаат кујната со нив

Звучи чудно, но повеќето изнајмени станови и куќи во Германија се изнајмуваат без кујна. Како последица на тоа, кога луѓето ќе се иселат, ги земаат сите кујнски апарати и мебел со нив во нивниот нов дом.

Една од причините е фундаментално различниот став кон киријата. Во Германија, станови и куќи се изнајмуваат на неколку години, а понекогаш дури и со децении. Затоа не е профитабилно за сопственикот да купи кујна и целата потребна опрема, додека закупецот, напротив, е повеќе подготвен да инвестира во подобрување на домот, сметајќи го за скоро негов имот.

7. Скоро секој прозорец има надворешни ролетни

Германските ролетни на отворено обично се направени од метал. Тие можат да бидат автоматски или рачни (за да ги отворите и затворите, ќе треба да навлечете посебен ремен). Ролетните не се во станот, како што сме навикнале, туку надвор. Како по правило, тие се монтираат директно во ѕидот на куќата.

8. Поштенските сандачиња и домофоните овде изгледаат малку поразлично

Во германските куќи, личните податоци на станарите се означени на поштенските сандачиња. И на домофоните има таблички со име и презиме на лицето што живее во станот.

9. Германците не чуваат јајца и млеко во фрижидер

Јајцата во Германија не се третираат со хемикалии пред да бидат испратени во продавници – затоа, тие ја задржуваат својата природна заштитна обвивка. Од една страна, добивате храна со пилешки измет и честички од пердуви. Од друга страна, поради недостаток на хемиски третман, тие можат да се чуваат на собна температура. Сепак, ваквите јајца имаат пократок рок на траење: само 1-2 недели.

Што се однесува до млекото, во Германија е скоро целото ултра-пастеризирано (млекото се загрева на повисока температура отколку за време на пастеризацијата, со што се гарантира дека ги убива сите бактерии). Ова му овозможува на производот да се чува без ладење и долго време (околу 3 месеци).

10. Во недела, животот во германските станови и куќи замрзнува

Во недела во Германија, скоро сите продавници се затворени (со ретки исклучоци), а луѓето се обидуваат да прават помалку врева. Ако вклучите гласна музика или косилка, вашиот најблизок сосед, револтиран од бучавата, може лесно да ве тужи.

Во некои градови, дури и во средината на неделата има „часови молк“ (обично од 13:00 до 15:00 часот) за време на кои не може да се вршат бучни активности.