10 факти кои објаснуваат зошто некои луѓе се разведуваат за еден месец, додека други слават „дијамантска свадба“

На многумина во главите им се врти тажната статистика која ја слушнале од некаде, дека половина од браковите завршуваат со развод. Психолозите велат дека тоа не е точно и околу 75% од паровите имаат шанса да живеат заедно целиот свој живот. Се надеваме дека фактите за бракот и разводот што ги собравме ќе ви помогнат да изградите навистина среќна врска.

Многу парови се сигурни: ако живеете заедно пред да се венчате, можете да се навикнете едни на други и бракот ќе биде посилен. Живеењето заедно пред брак ја прави врската понестабилна и ја зголемува веројатноста за развод.

Научниците открија: колку повеќе пари троши двојката на свадбена церемонија, толку е поголем ризикот дека бракот би се распаднал. Покрај тоа, ако прстенот за запросување е многу скап, веројатноста за развод, исто така, се зголемува.

Добра вест: истата студија покажа дека целосен меден месец ги зајакнува врските на сопружниците. Затоа е подобро да ги потрошите парите на патување, а не на прекрасна церемонија и скапи прстени.

Фотографите уверуваат дека иднината на врските може да се предвиди со начинот на кој младенците ја сечат свадбената торта. Повеќето парови во кои едниот од партнерите, обично младоженецот ја размачкува тортата на лицето на невестата, имаат поголема шанса за развод.

Во бракот, важно е да му дадете слобода на партнерот. Но, исто така, вреди да се запамети дека зголемената активност на еден од сопружниците надвор од семејството ја уништува врската. Покрај тоа, бракот страда ако мажот или жената се премногу ревносни за јавно признавање.

Прекумерната активност на еден од сопружниците на социјалните мрежи предизвикува сомневања за неверство кај вториот. Многу луѓе мислат на развод само затоа што другата половина е секогаш на телефон.

Повеќето луѓе мислат дека децата го зајакнуваат бракот. Нема да го негираме очигледното, само имајте на ум дека во семејствата со деца, конфликтите меѓу сопружниците се случуваат почесто, а за повеќето мажи, по раѓањето на детето, се појавува незадоволство од бракот.

Заедничките интереси не го зајакнуваат семејството. За тие да функционираат, потребно е взаемно почитување. На пример, постојат два парови во кои сопружниците делат заедничко хоби. Но, едната двојка го сфаќа како пријатно поминување на времето, а втората како обврска да направат нешто заедно и можност да ја докажат својата супериорност.

Сопружниците кои почесто ги користат зборовите „ние“, „нас“, „наши“ од „јас“, „мој“, „мое“ се позадоволни од односите и со помала веројатност да се разведат.

Психологот Џон Готман, кој правилно предвидува развод во 90% од случаите, ги нарече четворицата „коњаници на апокалипсата“ – модели на однесување кои за 5-6 години се скоро загарантирани да доведат до развод. Тука се: критика, презир, одбранбена позиција (сопругот или сопругата само ја признава неговата невиност или ја игра улогата на жртвата), опструкција (емоционално повлекување од конфликт).