7 филмови кои ќе ве повлечат во вртлог на настани уште од првата сцена

Секој режисер е креатор на алтернативна реалност, креатор на мал свет со своја уникатна микроклима. Само вистински професионалец ќе може да го направи гледачот дел од неговата фантазија, да го натера да сочувствува со хероите, да реши со нив загатки и да најде одговори на поставените прашања.

Ваквите филмови ни отвораат неограничени можности. Тие ви дозволуваат да се движите во времето и просторот, да пресметувате убијци и лажговци, да ги разоткриете љубовните афери и дури да одлучите за судбината на ликовите.

1. Преведувачи (2019)

Девет преведувачи се сместени во изолиран бункер за да го преведат ракописот на мистериозниот писател Оскар Брах, автор на признатите книги. Главните ликови треба да работат во строга тајност, бидејќи истекување на информации може да се претвори во кошмар за сите. Но, некој сè уште споделува дел од делото во мрежата, па дури и му се заканува на издавачот да ги објави сите поглавја од романот, ако тој не пренесе голема сума на сметката на анонимниот автор.

2. Доселеникот (2020)

Семејството на главниот лик треба да го продаде својот луксузен дом и да се пресели во помалку престижна област. Еден ден, Хавиер се враќа во својот поранешен дом, случајно наоѓајќи куп клучеви и има идеја како сѐ да поправи. Но, дали херојот ќе успее да ја постигне својата цел без да се удави во бездната на сопствената лага?

3. Те гледам (2019)

Детективот Грег Харпер, има задача да го испита мистериозното исчезнување на 10-годишно момче кое отишло со велосипед во паркот и никогаш не се вратило. Сè укажува на повторување на настани од минатите години кога децата исчезнале во областа. Во меѓувреме, чудни феномени почнуваат да го прогонуваат главниот лик додека тој се обидува да го спаси бракот и да ја достигне вистината.

4. Тело (2012)

Еден млад професор дознава дека телото на неговата мртва сопруга исчезнува без трага од мртовечницата. Детективите започнуваат истрага, но единствената личност која можеше да фрли светлина за тоа што се случи, имено чуварот на мртовечница, е удрен од автомобил и сега е во кома.

5. Радиус (2017)

Лиам се буди покрај превртениот автомобил и не се сеќава како заврши на ова место. Главниот лик кој го изгубил сеќавањето се обидува да сфати што се случило, но каде и да оди насекаде има мртви тела со бледи очи. Тој најпрвин мисли дека станува збор за вирус. Но, заедно со девојка по име Џејн се обидуваат да ја разоткријат вистината.

6. Двојниот љубовник (2017)

Младата жена Клои, која страда од депресија, се свртува кон скап психоаналитичар по име Пол. Таа се вљубува во него, но испаѓа дека тој не е личноста за која што тврди дека е.

7. Другиот живот (2017)

Рен измислува нов револуционерен лек наречен Друг живот, кој создава виртуелна реалност во човечкиот мозок. Развојот ја проширува перцепцијата на времето; фракциите од секунди под нејзино дејство се чувствуваат како часови, па дури и денови. Владата гледа во него решение за проблемот со пренатрупаните затвори: сега криминалците можат да издржат долг рок за неколку минути. Сепак, наскоро, самата Рен паѓа во стапицата на времето и нејзиниот ум.