10 фрази кои можат да ги кажат само целосно незрелите луѓе

Во повеќето земји, едно лице се смета за дете сè додека не наполни 18 години. Сепак, по 18 години, не секој е подготвен да сфати дека детството, за жал, е готово и време е да ги променат своите интереси, социјалниот круг и размислувањето.

Несомнено, важно е да се зачуваат некои „детски“ карактеристики во животот: интерес за светот, искреност и мала непредвидливост, затоа што нè прави „живи“. Како и да е, наместо овие квалитети, луѓето честопати ги оставаат адолесцентениот егоцентризам и неодговорност во зрелоста.

1.

Незрелите секогаш обвинуваат некој друг за своите неуспеси и зависат од некој, но не и на самите себе. Поради ова, едноставно е невозможно да се спроведе конструктивен дијалог со нив и да се обиде да реши важна задача и проблеми.

2.

Тие не знаат што сакаат и не можат да се одлучат во врска со работата и професијата, па така остануваат дома и некој друг мора да се грижи за нив.

3.

Незрелата личност дава многу ветувања без да размисли, а потоа ги прекршува.

4.

На незрелата личност полесно ѝ е да се преправа дека не ја разбира целокупната важност на ситуацијата отколку да се извини или да признае дека не е во ред.

5.

Незрелите луѓе залудно го трошат своето време и тврдат дека другите луѓе не ги разбираат.

6.

Незрелите луѓе ги критикуваат одлуките на другите кои самите се плашат да ги направат.

7.

Незрелите луѓе до последен момент ќе чекаат за ситуацијата да излезе од контрола или пред да излезе од контрола со изговор дека никој не побарал од нив да помогнат.

8.

Овие луѓе не знаат правилно како да располагаат со парите. Тие не можат да ги контролираат трошоците и честопати трошат на нешто што не можат да си го дозволат.