10 грешки кои често ги правиме при готвење, а не сме ни свесни
Дали сте повеќе вешт готвач или повеќе како човек кој го обвинува шпоретот кога работите ќе тргнат наопаку? Ако ја одбравте втората опција, треба да знаете дека не сте сами. Честопати, навиката, брзината, па дури и некои митови во кои сме верувале кога се подготвува нешто, ги прави вашите јадења да не се толку вкусни како што очекувавте.
Но, ние, сакавме да ви подадеме рака за помош дури и ако знаеме дека понекогаш кулинарските навики тешко се менуваат. Така, дојдовме до листа на најчести грешки што луѓето ги прават при готвењето. Погледнете и кажете ни што мислите!
1. Готвење месо директно од замрзнувачот.

Многу е вообичаено да се видат луѓе како вадат парче месо од замрзнувачот и го ставаат на оган, во рерна или на скара. Ова е голема грешка, бидејќи месото, иако може да изгледа дека е варено однадвор, ќе биде сурово одвнатре. Препорачливо е да го извадите месото од замрзнувачот ноќта пред да сакате да го готвите. Можете да го ставите во фрижидер до 24 часа пред готвењето за да го има целото време што му е потребно за одмрзнување.
2. Го користите истиот нож за да ја исечете целата храна.

Оние кои мислат дека заштедуваат работа со користење на еден нож за подготовка на секое јадење грешат. Користењето на вистинскиот нож за секое сечење го прави целиот процес полесен и побрз. За сечење месо, одлучете се за голем нож; за зеленчук, овошје, па дури и живина за коски, одлучете се за мал нож; за сечење леб идеален е назабениот нож.
3. Мешање на тазе направен ориз.

Понекогаш помалку е повеќе. Па, за да видат како е или дури и да го вкусат, некои грешат и го промешуваат оризот, но единственото нешто што го постигнуваат е да го остават уште повлажен. Тоа е затоа што едноставното мешање на оризот ослободува скроб, а исто така и зрното се крши.
Значи, треба да избегнувате да го мешате додека готвите. Од друга страна, треба да ја користите вистинската количина на вода – генерално една чаша вода за секои 1/2 шолја ориз, во зависност од видот на зрното – и да чекате време за готвење без да го мешате, односно во просек 15 до 25 минути за бел ориз и околу 45 минути за кафеав ориз.
4. Го сечете вашиот стек веднаш откако е готов.

Покрај тоа што месото го зачинуваме веднаш штом го извадиме од фрижидер, друга многу честа грешка е да го исечете веднаш штом ќе заврши со печењето. Препорачливо е да го оставите да одмори неколку минути откако ќе го извадите од рерна или оган, бидејќи топлината во месото помага да заврши со готвењето и гарантира дека е сочно.
5. Користење на погрешен тип на масло.

Не се сите масла за готвење исти. Некои се совршени за пржење додека други добиваат граничен вкус ако се користат на високи температури. Чистото маслиново масло има потемна боја и посилен вкус и е идеално за подготовка на сосови и пржење на ниски температури. Сепак, не е најдобро да се користи за температури повисоки од 191ºC.
Растителните масла, како што е сончогледовото масло, се најпогодни за пржење и печење. Пченкарното масло е помеко и се користи за печење и длабоко пржење. Маслото од канола потекнува од растението семе од репка и може да се користи за печење, скара и пржење.
6. Ги ставате состојките во тенџерето додека е ладно.

Друга вообичаена грешка е да ја ставате храната во тавата кога е сè уште ладна, што ја тера да апсорбира повеќе маснотии. Идеално е секогаш прво да се загрее приборот , да се стави масло и додека се загрева да се додадат состојките. Можете да почекате 2-3 минути додека тавата не се загрее.
7. Не ја пробувате храната за време на подготовката.

Нема ништо лошо во дегустацијата на храната додека готвите, се додека има идеални хигиенски услови. Важно е да проверите дали преливот е добар или дали месото, тестенините или што и да е што подготвувате се во вистинската текстура. Ова ви овозможува да избегнете грешки и ви дава време да го поправите вашиот рецепт.
8. Додавање масло (секое масло) во водата во која ќе готвите тестенини.

Ова е мит што треба веднаш да се разоткрие. Додавањето масло во водата за тестенините не само што не го спречува тестото да се залепи на тавата, туку може и да ги направи тестенините потешки, што го отежнува лепењето на сосот. Тоа е затоа што мастите не се мешаат со водата.
9. Фрлање на водата во која се варат тестенините.

Обично ја фрламе водата во која се варени тестенините. Ова е голема грешка, бидејќи оваа вода се користи за да се направи сосот поконзистентен и повкусен. Затоа се препорачува оваа течност да се префрли во сад и да се измеша со сосот кој ќе стане погуст.
10. Го сечете кромидот на погрешен начин.

Дали ви се насолзуваат очите само кога размислувате да исечете кромид? Ова се случува кога ќе го исечеме на парчиња, со што ќе ги скршиме неговите клетки и ќе предизвикаме да ослободува гасови кои, кога се комбинираат со солзи, предизвикуваат печење на очите.
За среќа, постои решение за ова: исечете го со остар нож следејќи ја насоката на влакната на кромидот. Тоа се лентите кои се движат од коренот до стеблото. Идеално е да го исечете на ленти (julienne). Ова ќе гарантира помало производство на иритирачки аеросоли.

Коментирај анонимно