10 грешки во организација на домот кои ни го одземаат времето и нервите

Нередот може да биде непријател во секое домаќинство и ние настојуваме да правиме грешки во организацијата, па дури и да не забележиме. Меѓународниот гуру, Мари Кондо смета дека успешната техника за уредување се состои во фокусирање на она што „предизвикува радост“.

Во нејзините 5 најдобри совети за чистење, таа предлага подобрување на визуелната хармонија на просторијата, на пример, отстранување на етикетите од производи.

1. Оставате етикети на производи

Никој никогаш не размислува за отстранување на етикетите од производите, но тие всушност се извор на визуелен шум и можат да го нарушат балансот на бојата на собата.

2. Ги чувате предметите така што мешате категории и големини

Вообичаено е да се стави сè во една кутија и да не се грижите кое каде го ставате но ова остава впечаток на неуредност.

3. Сѐ си има свое место

Луѓето често не знаат каде да поставуваат предмети, но сè треба да има свое место за да не предизвика неред во куќата.

4. Ставате предмети што ви требаат секој ден во места што се тешко достапни

Ако ставите предмети во места што е тешко да се достигнат, како на највисоката полица постојано ќе вложувате залуден напор.

5. Вие чувате куп документи на вашата работна маса

Користете папки. Ова ќе ви овозможи да ги каталогирате документите според сите криетериуми, заштедувајќи простор и време кога ви се потребни.

6. Не користите садови за храна за вашата кујна

Количината на храна и намирници во вашата кујна е често надвор од контрола затоа што производите обично се оставаат во оригиналното пакување, а тоа подразбира губење на простор.

7. Вие всушност не го користите целиот простор достапен во фиоките

Гардероберите се секогаш неуредни затоа што достапниот простор всушност не се користи на најдобар можен начин и работите се собираат.

8. Користите шарени кутии наместо обични

Кутии со специфични мотиви не ни дозволуваат да видиме што има во нив и тие создаваат визуелен шум. Мотивите се негативни за хармонијата на просторијата.

9. Закачувате секакви видови облека во вашиот плакар

Не закачувајте некои типови облека, како маици (затоа што не е потребно) или плетена и волна облека бидејќи со тоа се уништува нивната форма.

10. Не чувајте предмети кои не ги користите

Секој поседува нешто што веќе не е корисно или не поттикнува позитивни емоции. Ова е сигурен начин да се зголеми нередот во вашата куќа.