10 изумрени животни кои научниците сакаат да ги вратат во живот

Постојат повеќе изумрени видови отколку што живеат во моментов на Земјата, што ја зголемува нашата љубопитност. Не е ни чудо што не можеме да се заситиме од оние филмови како Паркот Јура. За среќа, живееме во време кога науката може да го врати часовникот и слично на горенаведената филмска франшиза, да врати некои од изгубените видови на светот. Постојат дури и списоци на потенцијални кандидати на располагање и тие не се ништо помалку од фасцинантни.

1. Мамут

Големина: До 3 метри со тежина од 6 тони

Потекло од: Источна Азија

Исчезна: пред 4.000 години

Најблизок роднина: африкански слонови

2. Квага

Големина: околу 2,5 метри долга и 1,4 метри висока

Потекло од: Јужна Африка

Исчезна: кон крајот на XIX век

Најблизок роднина: зебри

3. Птица слон

Големина: висока 3 метри и тежела 730 кг

Потекло од: Мадагаскар

Исчезна: околу 1000 година до 1200 година н.е.

Најблизок жив роднина: птици киви

4. Баиџи (кинески речен делфин)

Големина: Мажјаците биле долги околу 2,2 метри, додека женките може да пораснат до 2,4 м.

Потекло од: Кина

Исчезна: 2002 година

Најблизок роднина: кинескиот бел делфин

5. Глиптодонт

Големина: 3,6 метри долг и 0,4 метри висок

Потекло од: Северна и Јужна Америка

Исчезна: пред 8.000 до 7.000 години

Најблизок роднина: армадилос

6. Пиринејски козорог

Големина: 1,5 метри долг

Потекло од: Југозападна Европа

Исчезна: Последниот жив пирнејски козорог е роден 2003 година, но почина 7 минути подоцна поради дефект на белите дробови.

Најблизок роднина во живо: ибекс, исто така познат како дива планинска коза

7. Додо

Големина: висока околу 1 метар

Потекло од: Маурициус

Исчезна: во XVII век

Најблизок роднина: гулабот Никобар

8. Тасмански тигар

Големина: околу 1 метар долг

Потекло од: Нова Гвинеја и Австралија

Исчезна: во дваесеттиот век

Најблизок жив роднина: тасманскиот ѓавол и нумбатот

9. Копнен мрзливец

Големина: Долг скоро 6 метри

Потекло од: Јужна Америка

Исчезна: пред околу 11 000 години

Најблизок роднина: мрзливци

10. Смилодон

Големина: Најголемиот вид тежеше од 220 до 450 кг и беше долг 1 метар

Потекло од: Северна и Јужна Америка

Исчезна: пред 10 000 години

Најблизок роднина: тигри