10 јадења што искусните патници НИКАКО не би ги јаделе од шведските маси во хотелите
Привлечноста на шведската маса за појадок во хотел е непобитна. Планините од меки палачинки, разнобојните печива и ветувањето за бескрајно кафе можат да го направат и најдисциплинираниот јадеч слаб во стомакот. Но, под блескавата фасада на изобилство се крие минско поле со потенцијални стапици. Искусните патници, кои имаат знаење и допир на здрав скептицизам, точно знаат што да прескокнат и да не јадат за да си го зачуваат здравјето.
1. Млаки работи
Експертите за безбедност на храна предупредуваат дека „опасната зона“ помеѓу 4°C до 60°C е главната територија за развој на бактерии. Ако топлата храна не се загрева активно, најдобро е да се избегнува. На списокот за прескокнување се исто така подготвените омлети кои седат надвор без контрола на температурата.
Наместо тоа, нарачајте: одлучете се за омлети по нарачка или јајца зготвени од готвач на лице место. Овие се свежо подготвени и обично се служат веднаш, со што се намалува ризикот од раст на бактерии. Ако сакате сланина или колбас, побарајте ги оние кои постојано се надополнуваат од кујната или се чуваат во загреан сад со активен пламен одоздола.
2. Млечни производи
Избегнувајте: искусните патници прескокнуваат млеко , јогурт или сирење што не е правилно оладено. Овие храни се особено подложни на бактериски раст кога се оставаат на собна температура подолги периоди. Посебно ризични се меките сирења и десертите на база на крем.
Наместо тоа, нарачајте: Изберете поединечно спакувани јогурти или пакувања млеко од делот во фрижидер. Ако сте заинтересирани за сирење, изберете тврди сирења како чедар или швајцарски, кои се помалку склони кон раст на бактерии. За млеко во вашето кафе или житарки, побарајте пакување кое е јасно разладено или побарајте од член на персоналот свежо млеко од кујната.
3. Сок
Иако свежо цедените сокови може да бидат примамливи, тие често се расипуваат ако не се чуваат на ладно. Непастеризираните сокови на собна температура можат да бидат почва за штетни бактерии. Големите канистри со сок што седат на масата за бифе со часови се црвено знаме за искусните патници.
Одлучете се за пастеризирани, индивидуални шишиња со сок од ладилник. Ако сте подготвени за свеж сок, внимавајте персоналот често да ги полни диспензерите или, уште подобро, прашајте дали може да ви подготви свежа чаша. Некои хотели од висока класа нудат свежи сокови направени по нарачка, што може да биде побезбедна опција.
4. Овошје
Избегнувајте: сечените диња и лубецина честопати се од оние најизбегнуваните. Кората може да содржи бактерии, кои лесно може да се рашират на овошјето кога ќе се исечат. Слично на тоа, секое исечено овошје кое изгледа меко, обезцветено или некое време седи надвор обично се прескокнува. Претходно исечените овошни салати во големи чинии се уште една храна што често ја избегнуваат искусните патници.
Наместо тоа, нарачајте: изберете цело овошје со кора како банани, портокали или јаболка. Тие обезбедуваат природна заштита од контаминација. Ако сакате диња или бобинки, побарајте овошје што активно се надополнува или се чува на мраз. Некои хотели нудат поединечни порции овошни чаши, што може да биде побезбедна опција ако се чуваат правилно разладени.
5. Житарки
Иако генерално се побезбедни од расипливите производи, искусните патници се претпазливи на отворени контејнери со житарки, јаткасти плодови или сушено овошје до кои пристапиле многу раце. Тие исто така прескокнуваат гранола или мусли што седат во големи, непокриени чинии.
Побарајте житарки во поединечни кутии или диспензери со механизми за сервирање кои го минимизираат контактот со рацете. За јаткасти плодови или сушено овошје, изберете затворени пакувања за една порција доколку се достапни.
6. Леб и колачи
Искусните патници често прескокнуваат леб или печива во отворени корпи каде што повеќе гости со рацете пребаруваат низ нив. Тие се исто така претпазливи за крофните или мафините кои не се заштитени со индивидуални обвивки.
Изберете леб или колачи од покриени со фолија. Побарајте поединечно завиткани предмети како кроасани или мафини. Ако има достапен тостер, тостирањето на лебот може да додаде дополнителен слој на безбедност на храната. За намази, одлучете се за поединечни пакувања путер или џем наместо отворени садови.
7. Палачинки или вафли
Однапред направените вафли или палачинки што седат на шведската маса може да станат влажни и да се склони кон контаминација од повеќе раце.
Ако има машина за вафли или решетка за палачинки каде што можете сами да ги направите или да гледате како свежо се подготвуваат, тоа е опција. Овие жешки опции не само што се побезбедни, туку и повкусни.
8. Сувомеснати производи
Искусните патници се претпазливи за сувомеснатите производи поставени на послужавници на собна температура. Овие расипливи предмети можат брзо да станат почва за листерија и други штетни бактерии.
Побарајте филета што се чува во фрижидер или на мраз. Некои хотели нудат поединечно завиткани порции сувомесни производи, што може да биде побезбедна опција. Ако не сте сигурни, прашајте дали можат да изнесат свежо, разладено месо од кујната.
9. Салати
Иако салатите може да изгледаат како здрав избор, искусни патници се претпазливи на салатите и преливите кои седат надвор. Тие, исто така, прескокнуваат храна како сурови никулци, кои можат да бидат извор на болести предизвикани од храна.
Ако сакате зеленило, побарајте цели лисја што можете да ги измиете сами или побарајте свежо подготвена салата од кујната. Изберете преливи во поединечни пакувања или од разладени диспензери. За додатоци, одлучете се за чери домати или моркови кои можете сами да ги исплакнете.
10. Бифтек
Искусните патници често го прескокнуваат претходно зготвениот стек или бифтек што седи на шведската маса за појадок, особено ако не се чува на безбедна температура. Бифтекот кој подолго време седел на собна температура или на тивок оган може да биде почва за бактерии.
Ако сакате месо за појадок (што може да биде прекрасно уживање, особено кога патувате), побарајте по нарачка каде што готвачите готват свежи стекови на скара. Ова осигурува дека вашиот стек е сварен на соодветна температура непосредно пред сервирањето, со што значително се намалуваат ризиците за безбедноста на храната.
Коментирај анонимно