10 карактеристики кои ги имаат луѓето со висок коефициент на интелигенција

Како што рекол големиот англиски писател Вилијам Шекспир, „Будалата мисли дека е мудар, но мудрец знае дека е будала“.

И оваа мисла досега не ја изгуби својата важност: честопати паметните луѓе претпочитаат да останат во сенка, а оние што не се толку надлежни се закануваат дека ќе ги „уништат“ сите наоколу со својот интелект.

1. Имате цврсто ракување

Ако вашата ракување не може да се нарече слабо, имаме добра вест за вас. Научно е докажано дека луѓето со висока интелигенција посилно ќе ви ја стегнат раката при ракувањето. Овој факт исто така потврдува дека мозочната активност и мускулната сила се меѓусебно поврзани.

2. Дали повеќе сакате мачки или кучиња

Според статистичките податоци, луѓето кои се сметаат дека се љубители на мачки покажуваат подобри резултати во решавањето проблеми поврзани со интелигенцијата отколку љубителите на кучиња. Како резултат на студијата, се покажа дека првите се почувствителни и затворени, а вторите се поенергични и дружељубиви.

3. Расеани сте

Ако постојано заборавате лозинки од социјалните мрежи, го оставете вашиот телефон дома или во последен момент ви текнува дека не го фрливте ѓубрето, вашите интелектуални способности се над просекот. Научниците дојдоа до заклучок: лице кое е во можност да запамети големи количини на информации не е многу успешно во донесувањето одлуки. Мозокот на интелигентна личност заборава на податоците што му се непотребни, со што се олеснува мисловниот процес.

4. Не се плашите да побарате помош

Ако немате проблеми да ја надминете гордоста и без срам да побарате помош од некој што сметате дека е авторитет, тогаш ова е уште еден доказ за висока интелигенција. Паметните луѓе ја користат комуникацијата со компетентни луѓе за своја корист, гледајќи на ова како на можност за саморазвојување.Тие јасно сфаќаат дека ако тие самите не побараат совет, тогаш никој нема да го стори тоа за нив.

5. Ви се допаѓаат „глупави“ филмови

Ако гледањето едноставни филмови со просечно дејствување ви дава чудно задоволство и помага во олеснување на мозокот, ова укажува на брилијантен интелект. Факт е дека паметните луѓе се карактеризираат со иронија, што помага да се анализираат сите аспекти на таквата содржина со низок квалитет. Способноста да се критикуваат е една од придобивките на луѓето со висок коефициент на интелигенција.

6. Можете лесно да најдете сличности меѓу различни предмети

Постојат многу загатки изградени во потрагата по сличности во најдалечните работи едни од други. На пример, што имаат заедничко сашими и лубеница? Обично тие се јадат сурови и ладни.

7. Сарказам

Ако сакате иронични шеги и од време на време сакате да правите остри коментари до вашите најблиски, честитки: имате ретки ментални способности. Секој што ја познава уметноста на сарказам е обично добар импровизатор, а исто така совршено ги доловува расположенијата и чувствата на другите луѓе.

8. Во слободното време сакате да дремнете

Ако сакате да се наспиете на дневна светлина, може да значи дека сте попаметни од другите. Студиите потврдија дека краткото дневно спиење има позитивен ефект врз мозокот.

9. Подоцна сте влегле во врска

Спроведена е студија на Универзитетот во Северна Каролина во која учествувале тинејџери од средно училиште. Се покажа дека студентите со повисок степен на интелигенција имаат поголема веројатност да претпочитаат да немаат интимни односи пред да влезат во високообразовни институции. Исто така, многу од нив досега решиле да се воздржат од бакнежи и романтични состаноци.

10. Вие се чувствувате среќни

Звучи како парадокс, но колку е попаметен човекот, толку посреќен се чувствува. Ова е заклучокот постигнат од истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон. Тие забележаа дека луѓето со низок коефициент на интелигенција честопати не се задоволни од својот живот: тие мора да заземаат мали позиции и да бидат задоволни со скромна плата.