Софија Кристина Хелквист беше веројатно една од најразновидните принцези во светот на работата пред да се омажи за Чарлс Филип, војводата од Вермланд. Беше келнерка и модел и се појавуваше во реални шоуа, но отвори и центар за јога во Њујорк. Принцезата е позната и по тоа што живеела во Африка, помагајќи им на оние кои имаат потреба, иако последниот нејзин чекор што ја постави на радарот на јавноста е нејзината одлука да работи како волонтер во болница.