10 начини да купувате свежи, здрави производи, а не „ѓубре“

Продавниците сега се на секој чекор, изборот на производи е огромен, но понекогаш тоа не го олеснува. Она што го олеснува изборот е кога знаеме што бараме за да го добиеме најдоброто за нашите пари, а оваа статија ќе ви помогне токму во тоа.

Маслинки

При изборот на маслинки, подобро е да се даде предност на оние со семки. Бидејќи откако ќе се отстранат, маслинките се ставаат во саламура која влегува внатре и може да направи плодот да изгледа како каша. Покрај тоа, откако се натопени во нив, се намалува вистинскиот вкус на маслинките.

Лосос

Тоа е парадокс, но свежата риба не треба да има многу изразен мирис на риба. Ако го чувствувате спротивното, тогаш најверојатно е стара.

Друг знак е бојата. Лососот одгледан на фарма обично има светло розова боја, додека дивиот лосос има потемни нијанси. Ако има сиви или кафени дамки на површината на месото, тоа исто така укажува дека рибата се чувала многу долго.

Урми

Свежите урми може да се збрчкани, но не премногу, ниту пак треба да бидат премногу тешки. Сувото овошје е најдобро кога изгледа месесто и има малку сјајна кора. Тие не треба да имаат шеќерни кристали и бели дамки, бидејќи нивното присуство укажува на расипување што веќе започнало.

Лук

Ако продавачот тврди дека лукот е свеж, тогаш тоа може да се одреди не со силен, туку со едвај забележлив мирис.

Цвекло

Кога купувате цвекло, подобро е да изберете коренест зеленчук со зелена боја. Но, не е секогаш можно да се најде таков, па затоа треба да обрнете внимание на неговата големина и корен. Подобро е да изберете ситно цвекло со не многу влакнеста опашка, бидејќи во спротивно постои ризик да добиете тврд и незасладен плод.

Јајца од препелица

При изборот на јајца од препелица, првиот чекор е внимателно да се провери состојбата на лушпата: не треба да има оштетувања. Вреди да се запамети за рокот на траење: до 30 дена на собна температура и до 60 – во фрижидер. Ако нема датум, тогаш можете да ја одредите свежината на јајцата по тежина. Свежото ќе тежи 10-12 g. Ако тежината е многу помала, тоа значи дека јајцата од препелица (како и сите други видови јајца) веќе почнале да се сушат, подобро е да изберете други.

Авокадо

Сите изразени точки кои се разликуваат од главната боја укажуваат на тоа дека нешто не е во ред. Најдобро е да избегнувате авокадо со темни белези на лушпата, бидејќи тоа често е знак дека процесот на гниење започнал.

Кисела зелка

Многумина ја сакаат киселата зелка не само поради вкусот, туку и поради тоа што содржи пробиотици, кои благотворно делуваат на организмот. Но, не сите од нив се подеднакво корисни. Најдобро од се е зелката да е стара повеќе од 3 недели. И не треба да содржи оцет, бидејќи ги убива повеќето бактерии од млечна киселина.

Калинка

Формата на овошјето не треба да биде совршено тркалезна, туку аголна, а мазноста и еластичноста на кората се исто така знаци на зрелост.

Лимони

Пред сè, добриот лимон може да се препознае по неговата тежина и дебелината на кората. Во изгледот, плодот може да изгледа мал, но треба да биде тежок. Предности се и тенка кора и дупка околу дршката со линии од неа. Тие укажуваат на тоа дека лимонот има висока содржина на минерали.