10 најевтини и најздрави намирници што ќе ви помогнат да се храните правилно и да заштедите пари
Здравата исхрана не мора да биде скапа. Многу луѓе веруваат дека за да се чувствуваат добро, мора да купуваат скапа суперхрана, органско месо и егзотично овошје – но тоа е само мит.
Всушност, постојат достапни и хранливи намирници што можете да ги вклучите во вашата исхрана без да потрошите многу пари. Тие се богати со витамини, протеини, влакна и здрави масти.
Во продолжение споделувамe листа од 10-те најевтини и најздрави намирници што ќе ви помогнат да се храните правилно и да заштедите пари.
1. Овесна каша – суперхрана за секојдневие
Богата со растителни влакна – го подобрува варењето
Обезбедува долготрајна енергија
Помага во намалување на холестеролот и одржување на телесната тежина
Како да се користи: за појадок со овошје, јаткасти плодови или мед
2. Хељда – извор на протеини, железо и влакна
Одличен извор на растителни протеини
Содржи многу железо – важно за енергија
Без глутен – погодно за чувствителен дигестивен систем
Како да се користи: како прилог, во каша со млеко или палачинки
3. Јајца – достапен извор на комплетни протеини
6 г протеини по јајце – одлично за мускулна маса и енергија
Содржат холин и лутеин – корисни за мозок и вид
Богати со витамин Д, Б12 и железо
Како да се користат: варени, во омлет, пржени или во салати
4. Пилешко месо – здрав и лесно сварлив протеин
Висока содржина на протеини
Ниска содржина на масти
Добро сварливо – погодно за чувствителен желудник
Како да се користи: печено, варено, во супи или салати
5. Моркови – природен извор на витамин А
Богати со бета-каротен – за вид, кожа и имунитет
Добар извор на растителни влакна
Се користат свежи или зготвени
Како да се користат: во салати, супи, манџи или динстани
6. Бела зелка – евтина и полна со витамини
Богата со витамин Ц – зајакнува имунитет
Содржи растителни влакна
Има долг рок на траење
Како да се користи: свежа во салати, динстана, како кисела зелка или во сарми
7. Ферментирани млечни производи (кефир, урда)
Кефир – го подобрува варењето и цревната флора
Урда – извор на протеини и калциум
Добри за зглобови, коски и нервен систем
Како да се користат: кефир како пијалок, урда со мед и ореви или во солени јадења
8. Риба (ослиќ, скуша, харинга) – омега-3 и протеини
Содржи омега-3 масни киселини – важни за срце и мозок
Лесно сварливи протеини
Поддржува метаболизам и имунитет
Како да се користи: печена, динстана или како рибна супа
9. Леќа и грав – растителен извор на протеини
Богати со протеини – замена за месо
Содржат железо и магнезиум
Помагаат во регулирање на шеќерот во крвта
Како да се користат: во чорби, прилози, пире или супи
10. Ленено семе – мали зрнца, голема корист
Богати со омега-3 и антиоксиданси
Содржат влакна – за ситост и добро варење
Помагаат во хормонална рамнотежа
Како да се користи: во смути, каша, јогурт или салати
Коментирај анонимно