10 намирници што буквално можат да ви го спасат животот (научно докажано!)
Што ако ви кажеме дека некои намирници можат буквално да ви го спасат животот?
Не е маркетинг трик, туку наука. Од бобинки што ја поправаат ДНК до лук што го разредува крвниот притисок – овие 10 супернамести делуваат директно на молекуларно ниво. Ви ги претставуваме храните што не само што хранат, туку и лечат.
1. Бобинки – штит за срцето и ДНК-та
Боровинки, капини, малини – не се само вкусни. Богати се со антоцијанини, кои го активираат Nrf2 – протеин што го поттикнува телото да произведува ензими за детоксикација и борба со оксидативен стрес.
Го подобруваат протокот на крв
Го намалуваат ризикот од срцев удар (до 32% со 3 порции неделно)
Го штитат ендотелот – внатрешниот слој на крвните садови
Содржина:
- 2. Лиснат зеленчук – природен вазодилататор
- 3. Крстоносни зеленчуци – борци против рак
- 4. Мешунки – стабилизатори на шеќер и здраво црево
- 5. Ленено семе – регулатор на хормони
- 6. Јаткасти плодови – мали, но моќни
- 7. Цели зрна – храна за микробиотата
- 8. Куркума – жолта зачинета супермоќ
- 9. Печурки – имунолошки бустер
- 10. Лук – за срце, крв и притисок
2. Лиснат зеленчук – природен вазодилататор
Спанаќ, кељ и слични зелени чуда се полни со нитрати, кои телото ги претвора во азотен оксид (NO) – супстанца што ги опушта крвните садови.
Го намалуваат крвниот притисок
Богати со витамин К1 (штити од калцификација на артериите)
Го подобруваат здравјето на крвотокот
3. Крстоносни зеленчуци – борци против рак
Брокула, зелка, карфиол… Содржат сулфорафан, моќна состојка што:
Активира ензими за детоксикација
Го потиснува развојот на Хеликобактер пилори
Помага да се „вклучат“ гени што спречуваат тумори
Совет: никулците од брокула имаат 20-50 пати повеќе сулфорафан од зрелата брокула!
4. Мешунки – стабилизатори на шеќер и здраво црево
Грав, леќа, наут – полни се со растворливи влакна кои се ферментираат во бутират, корисна масна киселина.
Ја зајакнува цревната бариера
Ја подобрува чувствителноста на инсулин
Го намалува шеќерот во крвта (дури и кај дијабетичари)
5. Ленено семе – регулатор на хормони
Мелено ленено семе е полн погодок ако сакате:
Да го балансирате естрогенот (преку лигнани)
Да го намалите ризикот од рак на дојка или простата
Да внесете омега-3 масти кои го штитат срцето
6. Јаткасти плодови – мали, но моќни
Ореви, бадеми, лешници – ја намалуваат количината на ApoB, протеин што го пренесува „лошиот“ LDL холестерол до артериите.
Намалуваат ризик од срцеви болести
Ја подобруваат липидната слика
Содржат антиинфламаторни масти
Совет: 1 рака дневно е доволна. Не претерувајте бидејќи имаат калории!
7. Цели зрна – храна за микробиотата
Овесот и јачменот се богати со β-глукани, кои:
Ја намалуваат апсорпцијата на лоши материи
Се ферментираат во здрави SCFA (како пропионат)
Ја подобруваат чувствителноста на инсулин
Ја намалуваат воспалителната вредност CRP
8. Куркума – жолта зачинета супермоќ
Активната состојка куркумин:
Ја намалува хроничната инфламација
Делува како природен антидепресив (во комбинација со пиперин, активната состојка на црниот пипер – 20 пати поефикасен!)
Ја блокира активноста на NF-κB – молекула поврзана со многу болести
9. Печурки – имунолошки бустер
Шитаке, маитаке, шампињони – сите содржат ерготионин, антиоксиданс што се таложи во митохондриите.
Го зајакнува имунитетот
Ги активира „војниците“ на имунолошкиот систем (макрофаги и NK клетки)
Го штити организмот од оштетување на ДНК
10. Лук – за срце, крв и притисок
Кога ќе го сечете, лукот ослободува алицин, кој се претвора во соединенија што создаваат водород сулфид (H₂S).
Ја подобрува циркулацијата
Го намалува холестеролот
Го спречува згрутчувањето на крвта
Делува како природен ACE инхибитор (благ ефект на намалување притисок)
Коментирај анонимно