10 народи кои се чини дека се потсмеваат на научниците, фрлајќи им се повеќе и повеќе загатки во лице

Во 21 век, науката достигна толку височини што се чини како да нема повеќе тајни. Генетичарите им дојдоа на помош на етнолозите и го расветлија потеклото на многу народи. Но, исто така, некаде се додадени нови загатки. На пример, како се случи Индијанците да дојдат во Европа пред Европејците да дојдат во Новиот свет?

Исланѓани

Според студија на шпански и исландски научници, првиот Индијанец кој пристигнал во Европа е можеби жена донесена во Исланд од страна на Викинзите пред повеќе од 1.000 години. Оставила потомство, а некои од домородното население на островот ја носат нејзината ДНК.

Ерменци

Ерменците се нарекуваат едни од најстарите живи народи. Според најраспространетата теорија, како етничката група Ерменците биле формирани помеѓу 13 и 6 век п.н.е. д. на територијата на ерменските висорамнини, а нивните предци биле Урартите, Урците и Лувиите. Според друга верзија, ерменскиот јазик е поврзан и со грчки и со индо-ирански јазик, што значи дека постоела единствена ерменско-грчка-индо-иранска заедница. Поддржувачите на оваа хипотеза веруваат дека Ерменските висорамнини се родното место на прото-индо-европскиот јазик, од каде потекнуваат повеќето современи јазици.

Бербери

Берберите се етничка група која живее во Северна Африка, особено во Мароко, Алжир, Тунис, Либија. Многу од нив имаат светла кожа и сини очи, а научниците уште од античко време се прашувале: како овие племиња завршија на африканскиот континент?

Според некои верзии, Берберите имаат европско потекло. Оваа идеја е поттикната од фактот дека јазикот на овој народ е сличен на јазиците на келтската група. Генетичарите потврдуваат дека првите доселеници кои ја окупирале Ирска се генетски идентични со Берберците. Значи, што и да каже некој, два навидум различни народи имаат заеднички корени.

Гуанш

Гуанш се домородните жители на Тенерифе. Сега од овој народ останува само презимето Гуанча, вообичаено на островот. До крајот на 15 век, луѓето беа делумно истребени, делумно измешани со Шпанците.

Според европските освојувачи, домородците од Тенерифе биле со светла кожа, понекогаш со сиви и сини очи и со кафеава или црвеникава коса. Современата наука верува дека Гуанш се роднини на Берберците, група на народи што живеат во Северна Африка. Но, тука е мистеријата. Канарските острови се наоѓаат на околу 100 км од Северна Африка, а Гуанш воопшто немале развиен бизнис со бродови. Како успеале да стигнат до Тенерифе сè уште не е познато.

Татари

Во предците на Татарите, можеби, се запишани сите номадски и седентарни племиња, кои имале однос со територијата на денешна Русија. Општо земено, ДНК анализата покажува дека главните регионални групи на Татарите (Волга, Сибир и Крим) немаат заеднички предци, всушност, тие се различни народи. На пример, луѓето од Волга имаат фино-угрички елемент во крвта, додека Сибирците имаат роднини меѓу народите на Западен Кавказ, па дури и на Далечниот север.

Хуцули

Потеклото на мистериозните хатцули ги прогонува научниците. Според една од најчестите верзии, овие луѓе се потомци на Белите Хрвати, источнословенско племе кое живеело во близина на Карпатите. Сепак, хутцулите се толку различни од другите словенски народи што било примамливо да се бара нивното потекло на друго место. Значи, постои теорија дека тие имаат романски, па дури и турски корени. Според друга верзија, овој народ потекнува од Готите и Сарматите, па Осетијците може да бидат роднини на Хутцулите.

Буриши

Буриши, исто така наречен народ Хунза, живее на северните територии на Кашмир. Постои мит дека тие живеат над 100 години и се во добра здравствена состојба. Всушност, овие гласини ги шири локалниот владетел. Просечниот животен век на Буриш е само околу 50 години и, за жал, тие не можат да се пофалат со добро здравје.

Како и да е, народот Хунза го привлекува вниманието на научниците од целиот свет. Факт е дека нивниот јазик не личи на кој било во светот. Истражувачите откриле некои сличности помеѓу буришките и кавкаските дијалекти; сличност со францускиот во системот на броење и броевите, како и голем број презимиња и зборови што потсетуваат на унгарски. Постои дури и теорија дека Буришите и Унгарците се роднини.

Јукагири

Еден од најстарите народи на Русија, кој живее на бреговите на Колима, покренува многу прашања меѓу етнолозите. Прво, тие имаат два јазика и тие се толку различни што нивните говорници веројатно нема да се разберат. Второ, овие јазици не припаѓаат на ниедна група. Лингвистите сугерираат дека семејството Урал-Јукагир постоело. Со други зборови, постои теорија дека Јукагирите се роднини на говорителите на уралските јазици, кои вклучуваат фино-угрички народи, вклучително и Унгарците.

Британци

Со Британците, се чини, сè е јасно: тие се потомци на Келтите, Викинзите, Римјаните, Англосаксонците и Норманите. Но, тука беше и првото население на Британските острови, за кое скоро ништо не се знае. Медицинскиот генетичар Стивен Опенхајмер сугерираше дека обичните предци на Британците дошле од Шпанија пред околу 16 илјади години и првично зборувале јазик близок на баскискиот. И, нивните гени се најизразени кај жителите на Магливиот Албион. И сите нив. Резултатите од генетските студии покажуваат дека Британците, Велшаните, Шкотите и Ирците се главно идентични по својот генотип.

Гагаузите

Гагаузите се народ кој зборува турски јазик и живее во срцето на Европа – на Балканот. А, научниците сè уште не можат да разберат кои се тие и како стигнале таму. Некои истражувачи сугерираат дека Гагаузите се потомци на Печенезите, други сметаат дека се предци на Селџуците Турци, а трети – Бугарите. Некои признаваат дека турскиот јазик бил позајмен, а предците на овој народ се домородното население на Балканот. Па дури и генетиката не може да помогне: во еден примерок, кај Гагаузите откриле балкански корени, во други – турски.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.