10 невообичаени универзитетски курсеви кои всушност постојат

Програмирањето е на прво место во 100 најдобри работни места за 2020 година од US News & World Report. Се разбира, стабилните, солидни, добро платени професии се секогаш во мода. Но, колку што се менува нашиот свет, курсевите и дипломите на универзитетите стануваат сè понеобични. И, на пример, проучувањето искачување на дрво е само една од многуте интересни можности.

Студии за нинџа

Место: Меѓународен центар за нинџа истражување Ми

За курсот: Ова е магистерски степен посветен на нинџи. Но, за жал, нема да станете професионален нинџа. Ќе научите сè за нивната историја, па дури и ќе научите за потребните вештини за да останете незабележани додека минувате низ планинските области. Програмата вклучува боречки вештини, преживување и борбени вештини.

Авантуристичко образование

Место: Државен универзитет во Плимут

За курсот: Оваа програма вклучува учење активна авантура на отворено. Алпинизам, качување по карпи, курсеви за јаже и други вештини за диви животни се на списокот на курсеви. После тоа, можете да продолжите со кариера во сè што е поврзано со авантура на отворено, па дури и со терапевтска авантура.

Сурферска наука и технологија

Место: Колеџ Корнвол

За курсот: И покрај своето име, програмата не вклучува практично сурфање. Но, сè уште можете да го направите тоа бидејќи плажата е многу близу. Главната работа е што не ви треба искуство со сурфање за да студирате во оваа програма. Тука се учи како сами да направите даска за сурфање и да ја разберете индустријата за сурфање. Како резултат, дипломираните студенти можат да изберат многу кариери од тренер до менаџер на настани.

Искачување на дрво

Место: Универзитет Корнел

За курсот: Овие курсеви не се само едноставно качување по стебло на дрво што го прават малите деца. Ова е многу покомплицирано и повозбудливо. За време на овие курсеви, ќе научите различни техники на јаже, алтернативни техники за качување и ќе се преселите од дрво на дрво. Исто така, ќе научите да ја проценувате опасноста од дрвјата, па дури и да спиете во импровизирана лежалка закачена помеѓу гранките.

Стенд-ап комедија

Место: Универзитет во Кент

За курсот: Хумор, шеги, смеа и совршено расположение. Овој модул е полн со него. Повеќе од половина од времето се разбира е потрошено на перформанси. Но, заедно со креирање на своја рутина за стенд-ап комедија и подобрување на перформансите, ќе ја проучувате стрип-теоријата и делата на други стенд-ап комичари.

Изработка на сладолед – краток курс

Место: Државниот универзитет во Пенсилванија

За курсот: Замислете, овој курс постои 128 години. И повеќе од 4.400 луѓе веќе учествуваа во него. Трае само 7 дена, но за време на овие работилници можете да ги научите сите нијанси на технологијата и производството на сладолед.

Современ циркус со физички театар

Место: Универзитет Спа Бања

За курсот: Овој курс е исполнет со забава и креативност. Тука се вклучени кловнови, акробаланс, бурлеска и многу повеќе. Претставите одат заедно со физичкиот развој.

Викиншки и старонордиски студии

Место: Универзитетски колеџ во Лондон

За курсот: Оваа програма, покрај проучувањето на Викинзите и нивната историја, вклучува и изучување на скандинавскиот јазик и модерен и антички. А, најдобриот дел е цела година помината во една од скандинавските земји, според јазикот што ќе одлучите да го научите.

Менаџмент на голф

Место: Универзитет Флорида залив

За курсот: Излезе дека не само што можете да бидете голфер, туку и да добиете диплома за голф. Оваа програма нуди широк спектар на знаење за голф, од деловно планирање до формирање на клуб и услови на трева. И постојат различни кариери во оваа област. Најдоброто нешто е што, покрај вашите студии, ќе можете да играте и голф во најдобрите објекти.

Екстремно време

Место: Универзитет во Мичиген

За курсот: Се разбира, знаете што е екстремно време и како тоа влијае врз луѓето и природата. Но, овој курс не е за набројување на катаклизми. Овде ќе дознаете повеќе за нив и нивната физика. И на крајот, ќе учествувате во анализа на времето и предвидување на бура.